Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η Σελήνη

Τους 181 τόννους αγγίζουν τα σεληνιακά σκουπίδια

181 τόνοι σκουπιδιών στο φεγγάρι

Τουλάχιστον 181.000 κιλά σεληνιακά «σκουπίδια βρίσκονται διασκορπισμένα στην επιφάνεια του φεγγαριού. 

 Ένα χρυσό κλαδί ελιάς, σημαίες, πέντε ρόβερ, απομεινάρια δορυφόρων και ουκ ολίγα συντρίμμια άλλων διαστημοσυσκευών, είναι μερικά από αυτά.

Τα περισσότερα «σκουπίδια» έχουν δημιουργηθεί από τις διαδοχικές αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» μεταξύ 1969-1972. Πέραν από αυτών όμως, έχουν βάλει το «χεράκι» τους και οι άλλες μη επανδρωμένες αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής ιστορικό της NASA Ουίλιαμ Μπάρι.

Τα πιο παλιά κομμάτια προήλθαν από τις πρώτες διαστημοσυσκευές που στάλθηκαν στη Σελήνη στη δεκαετία του ΄60, για να μάθουν οι επιστήμονες από πρώτο χέρι κρίσιμα πράγματα. Τα πρώτα ρομποτικά ρόβερ που τριγύρισαν στη Σελήνη  παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν το έδαφος της σελήνης είναι αρκετά σταθερό, καθώς υπήρχαν φόβοι πως η σεληνιακή επιφάνεια καλύπτεται από μια κινούμενη άμμο που θα «κατάπινε» οτιδήποτε πατούσε πάνω της, μηχάνημα ή άνθρωπο.

Άλλες διαστημοσυσκευές, όπως ο σεληνιακός δορυφόρος LCROSS, στάλθηκαν για να μελετήσουν αν το φεγγάρι έχει υδρογόνο και νερό. Μετά τη λήξη της αποστολής τους, συνετρίβησαν στη Σελήνη. Και βέβαια, οι Aμερικανοί αστροναύτες που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι, δεν είχαν μεγάλο δισταγμό να αφήσουν οτιδήποτε εκεί, αντί να το κουβαλάνε πίσω στη Γη, κάτι που θα τους ανάγκαζε να χαλάσουν περισσότερα πολύτιμα καύσιμα για το ταξίδι της επιστροφής τους.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top