Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση καμικάζι βομβιστή σε τέμενος στη Νιγηρία

Η Μπόκο Χαράμ πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα

Βομβιστική επίθεση σε τέμενος στη Νιγηρία

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε τέμενος σε πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Νιγηρίας και του Καμερούν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας βομβιστής καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί λίγο πριν από την πρώτη πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων πιστών στο τζαμί της Γκαμπόρου, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

«Προς το παρόν έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα από τα συντρίμμια του τεμένους, στη συνοικία Ουνγκουγουόρ Αμπούτζα, ενώ το τέμενος καταστράφηκε τελείως από την έκρηξη», ανέφερε ο Ούμαρ Κατσάλα, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει την Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού της Νιγηρίας.

Η Γκαμπόρου, πόλη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο στη μεθόριο της Νιγηρίας και του Καμερούν, είχε πέσει στα χέρια της Μπόκο Χαράμ τον Αύγουστο του 2014. Παρά την ανακατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη συμβολή του στρατού του Τσαντ, μέλη της Μπόκο Χαράμ συνεχίζουν να διαπράττουν σποραδικά επιθέσεις σε γύρω χωριά και σε δρόμους στην περιοχή.

Την Τρίτη, διανεμήθηκε ένα βίντεο με το οποίο ο ιστορικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι διαβεβαίωσε στην ομιλία του για το νέο έτος ότι η Νιγηρία έχει τελειώσει με την Μπόκο Χαράμ, παρότι οι ενέργειες βομβιστών-καμικάζι, οι έφοδοι ενόπλων και οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού αυξήθηκαν θεαματικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που ξέσπασε το 2009, και οι επιχειρήσεις του στρατού της Νιγηρίας και άλλων κρατών της περιοχής για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί και στην περιοχή όπου δρα η οργάνωση έχει προκληθεί μια σοβαρή επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top