ΟΜΟΛΟΓΙΑ Τραμπ: Τους είπα να μην χρηματοδοτούν τους εξτρεμιστές κι αυτοί «έδειξαν» το Κατάρ

Έφερετα πάνω κάτω με ανάρτηση του στο Twitter-Πρώτη ανάρτηση: 06-06-2017 16:53

ΟΜΟΛΟΓΙΑ Τραμπ: Τους είπα να μην χρηματοδοτούν τους εξτρεμιστές κι αυτοί «έδειξαν» το Κατάρ

Φωτιές άναψε για ακόμη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου.

Ενώ στο Κατάρ είναι σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική απομόνωση από τον αραβικό κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ με tweet του αποκάλυψε ότι ήταν εκείνος που έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης των ακραίων ισλαμιστών.

Χαρακτηριστικά έγραψε: “Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας. Οι ηγέτες έδειξαν προς το Κατάρ – δείτε”.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται εν μέσω των αλυσιδωτών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη Μέση Ανατολή από χθες, Δευτέρα, η κατηγορία του κράτους-τρομοκράτη που απηύθυναν κατά του Κατάρ έξι αραβικές χώρες διακόπτοντας τις διπλωματικές τους σχέσεις και κλείνοντας τα σύνορά τους.

Η νέα κατάσταση που καλούνται να βιώσουν οι Καταριανοί έχει προκαλέσει ήδη πανικό με πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων προέρχεται από εισαγωγές.

Οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη.


Και οι έξι κατηγορούν την ηγεσία του αραβικού κρατιδίου ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Μία υπόθεση που αφορά και το Ιράν, με το οποίο δείχνει να συμβαδίζει και να ακολουθείται μία κοινή γραμμή. 

Στη Σ. Αραβία ο εμίρης του Κουβέιτ για να μεσολαβήσει με το Κατάρ

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ Αλ Άχμαντ Αλ Σάμπαχ, μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ντόχα και στο Ριάντ το οποίο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του αυτή την εβδομάδα, καθώς και πολλοί σύμμαχοί του, με το Κατάρ, δήλωσαν βουλευτές από το Κουβέιτ.

«Ο εμίρης μεταβαίνει σήμερα (Τρίτη) στη Σαουδική Αραβία, προσευχόμαστε στον Θεό να τον βοηθήσει να διασφαλίσει την ενότητα του Κόλπου», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Άλι Αλ Ντεγκμπάσι.

«Οι λαοί του Κουβέιτ και του Κόλπου υποστηρίζουν εκ βάθους καρδίας τις προσπάθειες του εμίρη να γεφυρώσει το χάσμα» ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Τζαμάαν Αλ Χάρμπας.

Πολλοί άλλοι βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του εμίρη που είχε διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο σε μια διαμάχη το 2014 ανάμεσα στην Ντόχα και τρεις από τις αραβικές γειτονικές προς αυτήν χώρες του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και η Αίγυπτος και η Υεμένη, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ο εμίρης του Κουβέιτ κάλεσε εκείνον του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Θάνι, να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην επιδεινώσει την ένταση, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κουβέιτ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top