Το φαινόμενο των κηλιδώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στη ΒΑ Αττική, παρά τη γρήγορη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.
Φωτιά Αττική: Καίγονται σπίτια στη Διώνη - Δραματική η κατάσταση
Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος μίλησε στο ΕΡΤΝEws για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που εκτός από τα μποφόρ περιλαμβάνουν και την ανομβρία, η οποία προκαλεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων.
Φωτιά Αττική: Πύρινο μέτωπο 30 χλμ. – Μάχη σε Πεντέλη, Ανατολή, Γραμματικό
«Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν η βλάστηση καίγεται ούσα ξερή, παράγει καύτρα η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και οδηγεί σε μια νέα εστία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος», τόνισε.
«Με τους ανέμους και σήμερα ενισχυμένους και με τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά, ακόμη και με μέτριας έντασης άνεμο, διευκολύνεται πάρα πολύ στο να εξαπλώνεται γρήγορα, στο να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία και ταυτόχρονα να δημιουργεί καύτρες και να οδηγεί τελικά στο να έχουμε χαοτικές κηλιδώσεις», συνέχισε ο πυρομετεωρολόγος.
«Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει και ελπίζω ότι γίνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να αναλύσουμε τακτικά τη φωτιά, για να εντοπιστούν τα χρονικά και χωρικά παράθυρα, πού και πότε δηλαδή μπορούν με ασφάλεια και αποδοτικότητα να περιορίσουν την φωτιά. Το παρακολουθούμε ήδη από το ξεκίνημα της άνοιξης και έχουμε ήδη αναρτήσει κάποια δελτία σε σχέση με το έλλειμμα εδαφικής υγρασίας», κατέληξε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.