Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πώς προκαλείται;

Πότε αναγνωρίστηκαν τα πρώτα περιστατικά

Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς: Τι Είναι

Τα συναισθήματα έχουν μεγάλη δύναμη, τόσο μεγάλη που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο σοκ στην καρδιά και να την κάνουν να… ραγίσει. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς μυοκαρδιοπάθεια από stress, αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλέον καρδιακή πάθηση που «μιμείται» την καρδιακή προσβολή.

«Η Γκάμπι πέθανε από "ραγισμένη" καρδιά μετά την αυτοκτονία του πατέρα της»

Εκδηλώνεται με έντονη πίεση στο στήθος, δύσπνοια και ξαφνική αδυναμία, συμπτώματα που ταιριάζουν σε μια καρδιακή προσβολή. Το σύνδρομο επισημάνθηκε ως ξεχωριστή παθολογική οντότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από Ιάπωνες ιατρούς και αρχικά έγινε γνωστό σαν «νόσος takotsubo» γιατί οι γιατροί παρατήρησαν ότι το σχήμα της πάσχουσας καρδιάς έμοιαζε με το ομώνυμο εργαλείο ψαρέματος χταποδιών Ιαπώνων ψαράδων. 

Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Πώς προκαλείται

Ο οργανισμός για την αντιμετώπιση αιφνίδιων έντονων καταστάσεων παράγει τις λεγόμενες ορμόνες του stress, αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Στο σύνδρομο αυτό η στάθμη των ορμονών αυτών έχει βρεθεί πολύ μεγαλύτερη από άλλες σοβαρές καταστάσεις πχ έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα κ.α. 

Λαμία: «Ράγισε» η καρδιά της όταν το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό

Δεν είναι γνωστό για ποιον λόγο σε ορισμένα άτομα σε συνθήκες στρες το μυοκάρδιο κατακλύζεται απότομα από υπέρμετρη ποσότητα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης και σε άλλα όχι. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν σύσπαση των μικρών αρτηριδίων με αποτέλεσμα απότομη αλλά προσωρινή μείωση της αιμάτωσης του. Επίσης η αδρεναλίνη συνδεόμενη με τα καρδιακά κύτταρα προκαλεί την είσοδο μεγάλης ποσότητας ασβεστίου σε αυτά που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία τους. Είναι άγνωστο ποιος από τους δύο μηχανισμούς έχει μεγαλύτερη σημασία.

Συχνότητα συνδρόμου

Περίπου το 1 - 2% των περιστατικών που εισέρχονται στο θεραπευτήριο με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο στην πραγματικότητα πάσχουν από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. 

Το 70% αυτών των περιστατικών είναι γυναίκες στη μέση ηλικία. Κατά κανόνα η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από ένα έντονο αιφνίδιο stress που συνηθέστερα είναι ψυχικό, όπως θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, ερωτική απόρριψη, αίσθημα προδοσίας, οργή.

Είναι όμως δυνατό να είναι και σωματικό stress, έτσι η μυοκαρδιοπάθεια από stress μπορεί να ακολουθήσει μια βαριά ασθματική κρίση, επιληπτική κρίση, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εργώδη και παρατεταμένη χειρουργική επέμβαση κ.α..

Συνήθως η βλάβη αυτή είναι αναστρέψιμη και αποκαθίσταται εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων και ο κίνδυνος επανεμφάνισης του συνδρόμου είναι γενικά μικρός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top