Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: «Χτυπά» κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους

«Μάλλον δεν είναι νέος ιός», λέει ο Νίκος Τζανάκης

Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που παρουσιάζει έξαρση στην Κίνα κι έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. 

Όπως εξήγησε, ο λευκός πνεύμονας αναφέρεται στην ακτινολογική απεικόνιση ορισμένων πνευμόνων, όπου αντί να μαυρίζει η ακτινογραφία, εμφανίζονται διηθήματα, που όταν είναι σε μεγάλη έκταση, η εικόνα του πνεύμονα είναι λευκή. 

Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: «Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα»

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία και πάλι δίνει θα έλεγα καθυστερημένα ελλιπείς πληροφορίες», είπε ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας με νόημα πως ξυπνούν συνειρμοί του φθινοπώρου του 2019 και της έναρξης της πανδημίας covid. 

H πνευμονία που σαρώνει την Κίνα προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους - AP

H πνευμονία που σαρώνει την Κίνα προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους - AP

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

«Το γεγονός ότι πλήττονται μόνο παιδιά και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα είναι αναπνευστικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, από πάρα πολλά αίτια που πλήττουν τα παιδιά της Κίνας και ορισμένων χωρών, μετά από μια κατάσταση καραντίνας η οποία αδυνάτισε το ανοσοποιητικό τους σύστημα», είπε ο κ. Τζανάκης.

Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: Σαρώνει η μυστηριώδης πνευμονία την Κίνα

Όπως είπε, αίτιο της πνευμονίας είναι το μυκόπλασμα, που προκαλεί πνευμονία κάθε χρόνο και κάθε πέντε χρόνια παρουσιάζει μια επιδημιολογική έξαρση. 

«Δεν αποκλείεται φέτος να συνέπεσε αυτή με την κατάσταση στην Κίνα», είπε ο καθηγητής.

Παρασκευής για πνευμονία στην Κίνα: «Δε φαίνεται να αφορά νέα πανδημία»

«Το μυκόπλασμα της πνευμονίας και όλες αυτές οι ιώσεις βλάπτουν κυρίως παιδιά και βλάπτουν επίσης και εξασθενημένους υπερήλικες. Το μυκοβακτηρίδιο της πνευμονίας κολλάει με σταγονίδια. Είναι ένα αναπνευστικό βακτήριο, με λίγες ιδιομορφίες, όμως κολλάει πολύ δυσκολότερα από τις αναπνευστικές ιώσεις, δηλαδή θέλει σχετικά στενή επαφή. Με κάθε επιφύλαξη – λόγω της αδιαφάνειας που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται η Κίνα - αυτή είναι η πιθανότερη εξήγηση γύρω από την έξαρση των τελευταίων ημερών», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και πως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Σημείωσε πάντως πως κάποια στελέχη μυκοπλασμάτων είναι ανθεκτικά σε κάποια αντιβιοτικά από το 2019-2020 σύμφωνα με δεδομένα από την Κίνα και από χώρες της Άπω Ανατολής, γεγονός που είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην αντοχή των αντιβιοτικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top