Λιβύη: Και η ΕΥΠ στις έρευνες για το τροχαίο με τους πέντε Έλληνες νεκρούς

Ερωτήματα για παραλείψεις και η αλλαγή του σημείου προσγείωσης του C130

Η ΕΥΠ μπήκε στις έρευνες για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Λιβύη με τους πέντε Έλληνες νεκρούς, όλοι μέλη ανθρωπιστικής αποστολής. 

Λιβύη: «Μπαμπά φτάσαμε, είμαστε καλά» - Το τελευταίο μήνυμα του 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή της ΕΥΠ κρίθηκε αναγκαία ώστε να αναζητήσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μια ακολουθία παραλείψεων και συμπτώσεων που οδήγησαν στην τραγωδία. 

 

 

Το C130 με τους 17 Έλληνες στρατιωτικούς και τους δύο διερμηνείς ήταν σχεδιασμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq στην πόλη Μπέιντα, φορτωμένο με τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Λιβύη: Ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών που νοσηλεύονται στο 401  

Όμως αντί για εκεί το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, 200 χλμ. ανατολικά, μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ ότι το αεροδρόμιο έχει υποστεί καθίζηση από την κακοκαιρία Daniel και θα ήταν επικίνδυνο να επιχειρηθεί εκεί η προσγείωση.

 

 

Αυτή η αιφνιδιαστική αλλαγή πιθανόν να ήταν μοιραία, αφού το δυστύχημα σημειώθηκε στο 85ο χλμ. τους δρόμου που οδηγεί από τη Βεγγάζη στην Μπέιντα. Αν το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί στον αρχικό προορισμό, τότε το λεωφορείο με τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής δε θα χρειαζόταν να διασχίσει τα 200 χλμ. από τη Βεγγάζη έως την Μπέιντα. 

Λιβύη: Τα σοβαρά ερωτήματα – Για «ατύχημα» μιλούσε το ΥΠΕΞ! 

Λιβύη: «Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου»

Μιλώντας για τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου στη Λιβύη και τις παραλείψεις που έγιναν, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, τόνισε ότι δεν είχε γίνει σωστός σχεδιασμός της αποστολής. 

 

 

«Ο σχεδιασμός σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη, στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές» είπε στο Mega και συνέχισε:

Λιβύη: Τα πρόσωπα της ασύλληπτης τραγωδίας - Σοκαρισμένοι οι συγγενείς τους

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

Όπως υπογράμμισε ο ταξίαρχος είναι δύσκολο κάποιος να εγγυηθεί ασφάλεια στην τουρκοκρατούμενη, πλέον, Λιβύη. 

Λιβύη: Θρήνος για την 46χρονη Γλυκερία - Συγκλονίζει ο αδερφός της

«Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή», τόνισε.

Λιβύη: «Ήμουν προορισμένη να υπηρετήσω την Αεροπορία πριν γεννηθώ»

Στο αιματηρό τροχαίο σκοτώθηκαν δύο νοσηλεύτριες, ένα στέλεχος του στρατού και τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή ως διερμηνείς. 

Οι σοροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες 10 από τους τραυματίες νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο ΓΝΑ κι ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία.

Λιβύη: Η τραγική ιστορία της νοσηλεύτριας που σκοτώθηκε στο τροχαίο

Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2 - 4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες, με σοβαρά κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια. Ένας πολυτραυματίας παρέμεινε και νοσηλεύεται στη Λιβύη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top