Φωτιές: Τα «παράθυρα» που εκμεταλλεύονται οι οικοπεδοφάγοι 

Πιο δύσκολες μετά το Κτηματολόγιο οι αυθαιρεσίες αλλά όχι αδύνατες 

Χιλιάδες καμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν μετατράπηκαν εν τέλει σε οικισμούς μετά από φωτιά. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σήμερα, στις καμένες εκτάσεις του φετινού καλοκαιριού. 

Φωτιές: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις ευθύνες  

Όπως ανέφερε η Μαρία Παππά, σχετικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία, πλέον είναι πιο δύσκολο να χτίσει κάποιος ένα αυθαίρετο. Υπάρχει το Κτηματολόγιο και πρέπει να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για να γίνει η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Όμως, το ότι η νομοθεσία δεν είναι τόσο χαλαρή πλέον δεν αποτρέπει ορισμένους από το να χτίζουν αυθαίρετα και να καταπατούν οικόπεδα. 

Πολλοί οικοπεδούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «πλιάτσικο» μετά από μια καταστροφή, αφού επιτήδειοι βρίσκουν αφορμή να επεκτείνονται με το έτσι θέλω και να σφετερίζονται γειτονικές εκτάσεις

Φωτιά Πάρνηθα: Ποιοι είναι οι 4 προσαχθέντες για εμπρησμό -Δικηγόρος ο ένας

Σύμφωνα με τον νόμο για να χαρακτηριστεί μια έκταση αναδασωτέα πρέπει να έχει καεί το 25% της δασικής έκτασης. Εάν καεί -ή φανεί ότι κάηκε- το 24% δεν θα κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση και ένας οικοπεδούχος που έχει τουλάχιστον 4 στρέμματα μπορεί να χτίσει νόμιμα εκτός σχεδίου. 

Οι προϋποθέσεις για αναδάσωση και εκτός σχεδίου δόμηση

Οι προϋποθέσεις για αναδάσωση και εκτός σχεδίου δόμηση

Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι αρκετοί οικισμοί έχουν χτιστεί με αυτό τον τρόπο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Πεντέλη, σε κάποια σημεία της. Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Το Κτηματολόγιο βοηθά αλλά η διαδικασία της καταγραφής είναι εξαιρετικά αργή. Επιπλέον, το ότι δεν γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και δίνονται παρατάσεις με τροπολογίες δημιουργεί την αίσθηση σε όσους παρανομούν ότι θα έχουν ασυλία δια παντός. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top