Για τις ιδιαιτερότητες της αεροπυρόσβεσης μίλησε ο πρώην πιλότος Canadair και Επισμηναγός Ε.Α., Κ. Ασημακόπουλος και ταυτόχρονα κατέρριψε τους μύθους που αναφέρονται στο έργο των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Φωτιές: «Προσοχή με τα κλιμαστικά» - Τι πρέπει να προσέχουμε
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει περίπου 40 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και έχει νοικιάσει άλλα τόσα.
«Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις και τις δυνατότητες των μηχανημάτων. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πληρώματα από το πρώτο φως της ημέρας με παρατεταμένες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο - Εκκενώνονται χωριά και ξενοδοχείο
Σημείωσε πως ο αριθμός των πτητικών μέσων πυρόσβεσης είναι αρκετός, όμως η αεροπυρόσβεση έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
«Ειδικά στη φωτιά στη Δυτική Αττική, υπάρχουν πάρα πολλές εδαφικές εξάρσεις, υπάρχει σε μεγάλη έκταση πολύ υψηλή τάση που κάνει επικίνδυνο να κατέβει χαμηλά το αεροσκάφος. Επίσης η καύσιμη ύλη είναι πάρα πολύ πλούσια και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή όλα είναι ενάντια στις προσπάθειες για άμεσο περιορισμό της φωτιάς», εξήγησε ο κ. Ασημακόπουλος.
Φωτιά Μέγαρα: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Κανδήλι
Τέλος διέψευσε τις φήμες ότι υπάρχουν εναέρια μέσα που μπορούν να κάνουν νυχτερινή πυρόσβεση.
Φωτιά: Νέα αναζωπύρωση σε Δερβενοχώρια και Νέα Πέραμο - Κινδυνεύουν σπίτια
«Δεν υπάρχει εναέριο μέσο που να κάνει νυχτερινή αεροπυρόσβεση. Κάποια στιγμή επιχειρήθηκε στο εξωτερικό με ελικόπτερα, αλλά απέτυχε. Ένα αεροσκάφος θα χρειαστεί να κάνει υδροληψία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτό δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε.