Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις φέτος

Τα δύο μαθήματα που οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση

Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι και πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2023, με τους υποψήφιους να σκέφτονται τις επιλογές που θέλουν να βάλουν στο μηχανογραφικό τους. 

Πανελλήνιες 2023: Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι και πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού και έτσι κάθε υποψήφιος θα πρέπει να κοιτάξει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Τα δύο μαθήματα που οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι βαθμολογίες κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα όπως και το 2022, ενώ μειώθηκε ελάχιστα κα ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Μαθηματικά και στην Ιστορία, κάτω από το 50% των υποψηφίων κατέφερε να περάσει τη βάση. Συγκεκριμένα στα Μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από 10 και στην Ιστορία το 50,76%.

Πανελλαδικές 2023: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι επιδόσεις ήταν σχετικά χαμηλές και στη Φυσική όπου το 48% έγραψε κάτω από τη βάση, στη Χημεία με το 44,85% να γράφει κάτω από τη βάση αλλά και στα Αρχαία το 41,54% έγραψε κάτω από τη βάση.

Φέρος το πεδίο με τους περισσότερους υποψήφιους ήταν από το 4ο (Οικονομίας και Πληροφορικής), όπου έφτασαν τους 26.641 και ακολούθησε το 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών με 18.857 υποψήφιους.

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οριακές αυξήσεις στις βάσεις εισαγωγής σε σχέση με το 2022 καθώς ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι, κατά 573 άτομα).

Πανελλήνιες 2023: Τέλος η αγωνία – Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνικές, μαθηματικών, φυσικών σχολών κ.α) οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι κατά περίπου 1.000 άτομα από το 2022. Έτσι αναμένεται μείωση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι που δεν συγκέντρωσαν πολλά μόρια, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε σχολές με υψηλότερη βάση εισαγωγής έως τώρα.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (σπουδών Υγείας) οι επιδόσεις των υποψηφίων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι επομένως και εδώ οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση. Ιδιαίτερα για τις σχολές Ιατρικής, είναι πιθανό να «πέσουν» οι βάσεις σε σχολές της επαρχίας.

Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι παρόμοιες με πέρυσι αλλά οι υποψήφιοι είναι 1.445 περισσότεροι από το 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός για μια θέση θα είναι σκληρός και θα υπάρχει μια αύξηση των βάσεων εισαγωγής αλλά όχι μεγάλη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top