Συναγερμός για λειψυδρία και ξηρασία σε περιοχές της Ελλάδας

Χίος, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Κρήτη εκπέμπουν σήμα κινδύνου

Σε δύσκολη κατάσταση αναμένεται να βρεθεί η Χίος το φετινό καλοκαίρι λόγω του προβλήματος της λειψυδρίας και της ξηρασίας - Βίντεο από ΕΡΤ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πέντε περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν εκτεταμένο πρόβλημα λειψυδρίας και ξηρασίας. Ο λόγος για τη Χίο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ανατολική Κρήτη, με τους παραγωγούς των συγκεκριμένων περιοχών να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ολλανδία: Σε κατάσταση λειψυδρίας λόγω ξηρασίας η χώρα

Πάντως, φέτος περισσότερο από ποτέ είναι ορατός ο κίνδυνος για την καταστροφική εκδήλωση του φαινομένου ως επακόλουθο και της πρωτοφανούς ξηρασίας που επικράτησε το 2022 στην Ευρώπη, όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα. Μάλιστα, το Eurasia Group έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου πρόσφατα σημειώνοντας ότι η λειψυδρία θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία το 2023.

Σχεδόν 2 μέτρα κάτω η λίμνη - Επιβολή μέτρων στη Χίο

Η Θεσσαλία αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς, ήδη, η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα καταγράφει πολύ χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Ιανουαρίου η στάθμη ήταν κατά 1,80 μέτρα χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τότε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν έβρεξε καθόλου, με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές του Μαρτίου να μην είναι ικανές να αντιστρέψουν την ήδη θλιβερή εικόνα που καταγράφεται. Πάντως, οι καλλιέργειες των παραγωγών - που ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι - ήδη είναι αντιμέτωπες με προβλήματα. 

Εικόνες ξηρασίας από την Ιταλία το καλοκαίρι του 2022 / Φωτογραφία αρχείου από AP, Antonio Calanni
Εικόνα από τη Σερβία / Φωτογραφία από AP, Darko Vojinovic

Ακόμα, η Χίος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση, καθώς όπως εκτιμάται η φετινή χρονιά πρόκειται να είναι δύσκολη και μάλιστα έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται μέτρα στη σκιά του φόβου ανεπάρκειας πόσιμου νερού το καλοκαίρι. «Για πρώτη χρονιά ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε 30 πόντους νερού, όταν τις άλλες χρονιές είχαμε κατά μέσο όρο 60-80 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρέξει καθόλου και πως όσα επιφανειακά νερά είχαμε για να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμενές και οι πηγές, δεν έχουν τρέξει. Ετσι είμαστε στο μηδέν. Και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω τουρισμού», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Μυριαγκός, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Χίου.

Κένυα: Πάνω από 200 ελέφαντες πέθαναν λόγω ξηρασίας το τελευταίο 9μηνο

«Για να βρούμε νερό υπάρχουν δύο τρόποι: ο ένας είναι να βρέξει ο Θεός και ο δεύτερος να λάβουμε μέτρα. Αυξήσαμε τις μονάδες αφαλάτωσης, θα δώσουμε νερό από γεωτρήσεις προσπαθώντας να βελτιώσουμε την ποιότητά του. Πιστεύουμε πως θα βγάλουμε το καλοκαίρι – το τραγικό, όμως, είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου…», προσθέτει.

H κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Σε απόγνωση στην Κρήτη

Σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας αντιμετωπίζουν επίσης η Μακεδονία κι η Θράκη και μάλιστα οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα είναι υψηλότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ συνοδεύτηκαν κι από έλλειψη βροχοπτώσεων.

Ρεπορτάζ του Alpha για την πρωτοφανή ξηρασία που καταγράφηκε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022 (Βίντεο από 16/08/2022)

Διψούν τα φράγματα της Ανατολικής Κρήτης, όπου η ανησυχία είναι έκδηλη, αφού η ανομβρία έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων.

Πορτογαλία: Τέλος το πότισμα στα πάρκα - Αυξάνεται η τιμή του νερού

Υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει διατυπώσει από το 2011 προβλέψεις για λειψυδρία στην Ελλάδα, όταν τόνισε ότι το 40% της ελληνικής επικράτειας - κυρίως στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές - κινδυνεύει με ερημοποίηση μέχρι το 2100, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top