Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την Πρωτοχρονιά, την εμφάνισή τους έκαναν στους φούρνους της γειτονιάς οι πρώτες βασιλόπιτες, οι οποίες φέτος πωλούνται ακριβότερα έως και 2 ευρώ.
«Η τιμή της βασιλόπιτας στους φούρνους καταγράφει μία αύξηση 10%- 12% σε σχέση με πέρυσι. Ξεκινάει από τα 13 ευρώ το κιλό και φτάνει έως και τα 16 ευρώ. Αναφερόμαστε στη βασιλόπιτα κέικ. Πέρυσι η τιμή πώλησης της βασιλόπιτας ξεκινούσε από τα 11- 12 ευρώ και έφτανε έως και τα 14 ευρώ. Πιο οικονομικές είναι οι βασιλόπιτες τσουρέκι», είπε στο star.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.
Όπως πρόσθεσε, τις προηγούμενες ημέρες η κίνηση στα αρτοποιεία ήταν ικανοποιητική.
«Ο κόσμος τίμησε με το παραπάνω τον φούρνο της γειτονιάς. Τώρα ξεκίνησε να ετοιμάζεται για την αγορά της βασιλόπιτας. Δειλά, δειλά, έρχονται οι καταναλωτές. Κάποιοι αγοράζουν, άλλοι ρωτούν για την τιμή και την ποιότητα, καθώς υπάρχουν πολλά σχέδια».
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 600.000 κιλά βασιλόπιτα ζυμώνουν οι αρτοποιοί
Τι βασιλόπιτες επιλέγουν οι καταναλωτές
Αν και οι βασιλόπιτες βγαίνουν σε διάφορα βάρη και μεγέθη, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί στις μικρότερες σε μέγεθος βασιλόπιτες, σε αυτές του ενός κιλού.
Υπάρχουν βασιλόπιτες του κιλού, μεγαλύτερες του κιλού, αλλά και μικρότερες των 600- 700 γρ. Παραδοσιακά, περίπου επτά στους δέκα καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τις βασιλόπιτες του κιλού.
Όπως πρόσθεσε, μεγαλύτερη ζήτηση για ακόμη μια χρονιά, έχει η βασιλόπιτα κέικ.
«Υπάρχουν διάφορες γεύσεις και παραλλαγές. Μέσα η βασιλόπιτα μπορεί να έχει ξηρούς καρπούς, φρούτα...Ακολουθεί σε ζήτηση η βασιλόπιτα τσουρεκιού, με διάφορες παραλλαγές, με άχνη, με σοκολάτα λευκή ή μαύρη…».
«Ακριβότεροι φέτος έως και 1,5 ευρώ κουραμπιέδες και μελομακάρονα»
Την ώρα που «ζεσταίνεται η αγορά της βασιλόπιτας», σημαντικά έχει περιοριστεί η ζήτηση των προηγούμενων ημερών, για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, καθώς θεωρείται χριστουγεννιάτικο γλυκό.
«Ο κόσμος παίρνει κάποια συμπληρώματα για τα εορταστικά τραπέζια, καμία σχέση όμως δεν έχει η ζήτησή τους, με το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο κ. Μούσιος.
«Δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα άρτου, το επόμενο διάστημα»
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, πίσω από τις αυξημένες τιμές κρύβεται η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής και η ενεργειακή κρίση.
«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις τιμές. Κάθε καινούργιο τιμολόγιο έχει αυξημένες τιμές σε όλα τα είδη, στα βούτυρα, στο μέλι, στις σοκολάτες, στα υλικά συσκευασίας. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στην ενέργεια», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους αρτοποιούς για να συγκρατηθούν οι τιμές.
«Οι τιμές στα προϊόντα άρτου, από την τελευταία αύξηση που έγινε τον Μάρτιο, παραμένουν σταθερές. Δεν γίνεται καμία σύγκριση με τα δικά μας προϊόντα που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, στα οποία συνέχεια αυξάνονται οι τιμές. Κάθε εβδομάδα εκεί έχουμε και διαφορετικές τιμές».
Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις σε 500 είδη στα σούπερ μάρκετ, από τις αρχές του χρόνου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα άρτου, το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.