«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Νέα αύξηση κρουσμάτων τον Φεβρουάριο»

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τι είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Φεβρουάριο - Βίντεο Σκάι

Παρά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα μετά την αύξηση των κρουσμάτων, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Μαγιορκίνης: Δε θα μειωθεί η θνητότητα, όσο δεν εμβολιάζονται οι άνω των 70

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον Σκάι εκτίμησε ότι τον Φεβρουάριο τα κρούσματα θα «σκαρφαλώσουν» ξανά στις 35.000, αποδίδοντας την αύξηση στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Παπαευαγγέλου: Το 88% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με Όμικρον

«Έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75», είπε.

Πλεύρης: Αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στον Φεβρουάριο 

Ακόμα, επεσήμανε ότι τα ενεργά κρούσματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, λόγω των ασυμπτωματικών που νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα, θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα και η Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν του δίνει ήπια νόσο», τόνισε o καθηγητής.

Τζανάκης: «Θα έχουμε συνέχεια της επιδημίας για πολλούς μήνες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιστημονικός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στον Αντ1, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία και ότι ο αριθμός των νεκρών θα παραμείνει υψηλός για καιρό.

«Θα έχουμε συνέχεια της επιδημίας για πολλούς μήνες, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων, κυρίως μεγάλης ηλικίας, ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού ασπάζεται μεσαιωνικές αντιλήψεις και είναι έρμαιο δεισιδαιμονιών, υπάρχει ένα κουρασμένο ΕΣΥ που είναι και τραυματισμένο μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση, οι έμπειροι γιατροί βγαίνουν στην σύνταξη και οι νεότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των νεκρών δήλωσε πως για πολλές ημέρες ακόμη θα έχουμε τριψήφιο αριθμό θυμάτων.

Παγώνη: «Οι θάνατοι και οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα αργήσουν να μειωθούν»

Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι το υγειονομικό σύστημα αναμένεται να επιβαρυνθεί και άλλο από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Είναι αρκετοί ανεμβολίαστοι, αργούν οι ανεμβολίαστοι να πάνε στα νοσοκομεία γιατί έχουν ένα άλλο σκεπτικό, ότι θα κάτσουν σπίτι και θα αναρρώσουν. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι άνω των 60 με υποκείμενα που κάνουν τις επιπλοκές ειδικά με τη Δέλτα, η οποία μπορεί να μην είναι επιθετική όσο η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές, η Δέλτα είναι μία δύσκολη παραλλαγή, προκαλεί πνευμονίες. Οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, ξεκαθάρισε ότι το τέλος της θα έρθει μάλλον το καλοκαίρι.

«Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάνε μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα να το κάνουμε με προσοχή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top