Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Γιατί είναι τόσο μεταδοτική

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 14/8

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού, επίσης γνωστή ως B1617.2, αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020. Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Κορωνοϊός: Αγωνία για τον Δεκαπενταύγουστο – Ανησυχούν τα «κόκκινα» νησιά

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί μεταδίδεται γρήγορα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (4 Αυγούστου 2021), η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες. Έχει ήδη ξεπεράσει τη μετάλλαξη «Άλφα» ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Πώς εξελίσσεται η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι εντελώς σίγουροι γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. 

Μια άλλη πρώιμη μελέτη υποδηλώνει ότι μια μετάλλαξη στη μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να βοηθήσει τον ιό να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο ιός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο πλήρης εμβολιασμός αποτρέπει κατά 50% τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα

Φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος «Δέλτα» του SARS-CoV-2.

Σενάριο… τρόμου για κορωνοϊό: Τι θα συμβεί εάν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν τη μετάλλαξη «Δέλτα». Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή «Άλφα».

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα κυριότερα συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «Δέλτα» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν:

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα

  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική καταρροή
  • Πυρετό

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους «δέλτα».

Μετάλλαξη Δέλτα: Πώς να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2. 

Σήμα κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα: Τη μεταδίδουν και εμβολιασμένοι

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. 

Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος «Δέλτα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top