Σενάριο… τρόμου για κορωνοϊό: Τι θα συμβεί εάν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα (και όχι μόνο) μετά την ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τα εσωτερικά έγγραφα του οργανισμού αποκαλύπτουν ότι η μετάλλαξη Δ του κορωνοϊού εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σε σύγκριση με το μετάλλαξη Α, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, τονίζοντας ότι η «Δ» είναι εξίσου μεταδοτική για εμβολιασμένους και μη. 

«Ευχόμαστε να επικρατήσει παντού η Δέλτα»

«Ευχόμαστε να επικρατήσει η Δέλτα μετάλλαξη, ώστε να μην αφήσει περιθώριο να επικρατήσει άλλη. Με τη Δέλτα μέχρι στιγμής τα ψιλοκαταφέρνουμε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στο iatropedia.gr.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση νέας μετάλλαξης, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Η Δέλτα μας ήρθε με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού -τουλάχιστον στον προηγμένο οικονομικά κόσμο- και αυτό είναι ένα σημαντικό αβαντάζ. Πέφτει με το 92% της προστασίας και γίνεται 80%. Αν όμως, προκύψει κι άλλη μετάλλαξη -και το απεύχομαι αυτό- θα είναι πιο δύσκολα. Ελπίζουμε να μην αφήσει χώρο η Δέλτα να εισβάλλει και άλλη μετάλλαξη», υπογράμμισε.

Να εμβολιαστούν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα

Ο κ. Γαργαλιάνος σημειώνει πως μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς, κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

«Στο 1% είναι τα ποσοστά του εμβολιασμού στην Αφρική. Όταν πάρει “φωτιά”, όμως, πλήρως η Αφρική, ξέρετε πολύ καλά πως ένας ταξιδιώτης να φύγει από εκεί, καταστραφήκαμε. Γιατί τι είναι η Αφρική; Από το Κέιπ Τάουν στην Αθήνα, δέκα με δώδεκα ώρες απόσταση είναι. Και μόνο ένας να μετακινηθεί με μετάλλαξη, έχει τελειώσει η ιστορία», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Παράλληλα, ο γιατρός επισημαίνει και ένα επιπλέον πρόβλημα, που αφορά στη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Ο κ. Γαργαλιάνος εξηγεί ότι οι αρχές θα πρέπει να προσεγγίσουν αυτούς τους άνθρωποι και να τους πείσουν να εμβολιαστούν στη δική τους γλώσσα.

Όπως τονίζει, η Ιταλία «έλυσε» αυτό το πρόβλημα με την προσωρινή ανοχή για τον ένα μήνα του εμβολιασμού, να μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς να τους καταδιώξουν μετά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top