Χαμόγελο του Παιδιού: Αύξηση των κλήσεων στις γραμμές SOS για παιδιά

Γιαννόπουλος στο star.gr: Το προφιλ των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι

Όλα όσα είπε o πρόεδρος του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος

Σημαντική αύξηση των κλήσεων σε γραμμές SOS, καθώς και των αντίστοιχων παρεμβάσεών του, κατέγραψε το Χαμόγελο του Παιδιού στο α' εξάμηνο του 2021. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η εθνική γραμμή SOS για τα παιδιά του Χαμόγελου του Παιδιού, 1056, κατέγραψε το διάστημα αυτό 129.404 κλήσεις.

«Έχουμε ανησυχήσει πολύ. Η αύξηση στους δείκτες σχετίζεται με τα αποτελέσματα της πανδημίας. Κυρίως όσον αφορά στους εφήβους, έχουμε το διάστημα αυτό σχεδόν μέρα, παρά μέρα, κάποια δήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού από νέους. Μέσα από την επικοινωνία που έχουμε με τα παιδιά, στο chat που δημιουργήσαμε, διαπιστώνουμε την αγωνία και τα προβλήματα που έχουν οι έφηβοι και οι νέοι», σημείωσε στο star.gr ο πρ. του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρ. του Χαμόγελου του Παιδιού (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, κατά 27,78% αυξήθηκαν οι παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/ κηδεμόνες με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση, κατά 41,29% οι αναφορές για παιδιά σε κίνδυνο, κατά 41,38% για εφήβους και κατά 82% οι κλήσεις στη γραμμή 116111 σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται. Ιδιαίτερα μεγάλη (249%) ήταν η αύξηση στις κλήσεις που διαχειρίστηκε επίσης η γραμμή 116111 και αφορούσαν στην ψυχολογική υποστήριξη παιδιών που έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό, ενώ κατά δέκα φορές αυξήθηκαν οι κλήσεις από γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Παιδικό trafficking: Ποια είναι τα «αόρατα» παιδιά της Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου για τα εξαφανισμένα και τα παιδιά θύματα εκμετάλλευσης του Χαμόγελου του Παιδιού, Στέφανος Αλεβίζος, σχολιάζοντας την αύξηση κατά 82% των κλήσεων από κακοποιημένα παιδιά που αναζητούσαν ψυχολογική υποστήριξη, εκτίμησε ότι οφείλεται στην αποχή από το σχολείο, λόγω του lockdown, καθώς και στην απουσία του παππού και της γιαγιάς από το σπίτι, οι οποίοι είναι προστατευτικοί παράγοντες.

Xαμόγελο του Παιδιού: «Δεν έχουμε βαν που αρπάζουν παιδιά στην Ελλάδα»

Το προφιλ των παιδιών που φεύγουν από το σπίτι

Σχεδόν 13% αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με το Χαμόγελο, η πανδημία και τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα ενέτειναν τα προβλήματα που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν παιδιά να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

«Ένα τεράστιο πρόβλημα αφορά στις φυγές εφήβων κοριτσιών. Το προφίλ αυτών είναι, κοπέλες 13- 16 ετών, από την Ελλάδα κυρίως, οι οποίες επηρεάζονται στο διαδίκτυο από τρίτους. Αυτοί ψάχνουν και ψαρεύουν κορίτσια προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική.

Προβληματισμένη έφηβη κάθεται στο τραπέζι πιάνοντας το κεφάλι της

Το προφίλ των εφήβων που φεύγουν από το σπίτι τους, αφορά συνήθως κοπέλες 13- 16 ετών, κυρίως από την Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζονται στο διαδίκτυο από τρίτους, σύμφωνα με το Χαμόγελο (φωτογραφία unsplash)

Υπάρχουν ακόμη παιδιά που ζουν σε ένα κακοποιητικό, ακατάλληλο περιβάλλον και προσπαθούν να βρουν άκρη ή λύσεις μέσα στο διαδίκτυο. Βρίσκουν έναν άνθρωπο, ο οποίος τους υπόσχεται πολλά και μέσα από αυτό δημουργούνται αυτές οι καταστάσεις», είπε.

Φωκίδα: Πατέρας συνελήφθη για τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, αυτό το φαινόμενο είναι απότοκο της έλλειψης της οικογενειακής ενότητας.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η ένταση λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην καθημερινότητα και από την άλλη υπάρχουν και οι έφηβοι, οι οποίοι έχουν αγανακτήσει πλέον, δε βλέπουν μέλλον, ούτε και λύσεις. Αυτοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους γενικότερα στους μεγάλους και κάνουν τις επαναστάσεις τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η Οργάνωση πραγματοποίησε επίσης επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά έως 6 ετών που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Σε σχέση μάλιστα με το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι παρεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 64%. Οι άνθρωποι του οργανισμού έλαβαν 56 αιτήματα φιλοξενίας για 81 παιδιά, ενώ σήμερα στα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού μεγαλώνουν 283 παιδιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top