Σαρηγιάννης στο star.gr: Καλύτερα να ανοίξουν στις 25/01 τα σχολεία

Τριψήφια κρούσματα έως και το τέλος Ιουνίου προβλέπει τo μοντέλο του ΑΠΘ

Όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου με το click away στις 11 Ιανουρίου θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα του ΑΠΘ.

«Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν στο επίπεδο της 28ης Οκτωβρίου προς το τέλος του μήνα, με περίπου 550 κρούσματα την ημέρα. Στην Αθήνα δυστυχώς η ανάπτυξη των κρουσμάτων θα είναι πιο μεγάλη και μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και τα 600 την ημέρα, αριθμός που ουσιαστικά είναι το πικ του Νοεμβρίου», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Δήμος Αθηναίων: Πού θα γίνουν αύριο rapid-test μέσα από το αυτοκίνητο

Κάνοντας ένα πρώτο «ταμείο» της περιόδου των εορτών σημείωσε ότι ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται μία μικρή αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. 

«Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία ελαφρά αυξητική τάση η οποία θα φανεί λίγο παραπάνω τις επόμενες ημέρες. Αν δεν υπήρχε το lockdown που έχει επιβληθεί αυτή τη στιγμή, οι ρυθμοί θα ήταν πιο αυξημένοι. Ίδια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί η αυξητική τάση είναι πιο χαμηλή», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Πιο επικίνδυνη η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή καταγράφεται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, ενώ ανησυχία προκαλούν και κάποιες περιοχές του δυτικού τομέα, καθώς και ο νότιος και ο βόρειος τομέας στους οποίους τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα. 

«Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία συνολικότερη διασπορά στην Αθήνα. Το lockdown της Δυτικής Αττικής θεωρώ ότι έχει λειτουργήσει αρκετά αποτελεσματικά», είπε, εξηγώντας ότι λόγω μεγέθους, αν κάτι πάει στραβά στην Αττική τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης για τον Ιανουάριο

Όπως πρόσθεσε, επιπλέον ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης καθώς και του Έβρου. 

Στην Κοζάνη είχε λειτουργήσει καλά το lockdown, όμως με δεδομένο τις γιορτές και το σχετικό άνοιγμα που προβλέπεται θεωρητικά από τις 11 του μήνα, αναμένεται μία εκ νέου αύξηση.

Πρόταση για άνοιγμα των σχολείων στις 25 Ιανουαρίου

Τροχοπέδη στο άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μήνα αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών στις ΜΕΘ της χώρας. 

«Στην Αττική είμαστε στο 61% κάλυψης των κλινών ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη στο 76% και συνολικά στη χώρα στο 62%. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πρόωρο να ανοίξουν τα σχολεία και άρα να ρισκάρουμε μία περαιτέρω αύξηση, όπως αυτή που προβλέπουν τα μοντέλα», είπε.

Τι θα γίνει με τις χειμερινές εκπτώσεις - Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος προτείνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σε διαφορετικό χρόνο. Το σενάριο ανέφερε ότι είναι πιο θετικό, καθώς προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων πιο αργά, σε χρόνο που η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη. 

«Το λιανεμπόριο να ανοίξει μόνο με κλικ away στις 11 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση και να ανοίξουν στις 25 του μήνα. Ας μη ρισκάρουμε άδικα μόνο και μόνο για να πούμε ότι καλύπτουμε το εκπαιδευτικό μας καθήκον. Θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό τα παιδιά και οι γονείς να νιώθουν ασφάλεια», είπε.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε, στο μεσοδιάστημα θα υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση σε σχέση με την επιδημιολογική φόρτιση σε όλη τη χώρα, ενώ είναι πιο ωφέλιμο η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων να καταγραφεί στο τέλος του Μαρτίου, παρά στα μέσα ή στο τέλος του Φεβρουαρίου.

«Έτσι έχεις μεγαλύτερο διάστημα πιο κανονικής λειτουργίας και ταυτόχρονα υπάρχει περισσότερος χρόνος για να παρέμβεις με εμβολιασμούς κτλ», σημείωσε.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«Τέλος Ιουνίου θα δούμε χαμηλά τριψήφια κρούσματα»

Με τα υπάρχοντα μέτρα στο τραπέζι και υπολογίζοντας ότι θα γίνονται 200.000 εμβολιασμοί το μήνα, τα επιδημιολογικά μοντέλα του ΑΠΘ δείχνουν ότι κάτω από 200 κρούσματα την ημέρα αναμένονται προς το τέλος του Ιουνίου. 

«Αυτό θα είναι μία σημαντική νίκη. Αν δείτε την εξέλιξη της καμπύλης της πανδημίας φαίνεται ότι από τα μέσα του Μαΐου αρχίζει μία δραματική, ραγδαία πτώση των κρουσμάτων, το οποίο έχει να κάνει και με τον εμβολιασμό και τη δημιουργία μιας τεχνητής ανοσίας στον πληθυσμό, αλλά και με το κλίμα της χώρας», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Βασιλακόπουλος: «Αύξηση 8-9% των κρουσμάτων από το click away»

Όπως εξήγησε, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, ενώ ο κόσμος θα μπορεί να κινείται πιο πολύ στους εξωτερικούς χώρους. Πρόσθεσε δε, ότι αν και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας, το καλό κλίμα θα περιορίσει το μεγάλο πρόβλημα της επιμόλυνσης λόγω του κλεισίματος στους εσωτερικούς χώρους.

Θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά ακόμη και τον Ιούνιο δε θα έχουμε ξεμπερδέψει. Σκεφτείτε ότι 100 κρούσματα την ημέρα είχαμε τον Απρίλιο όπου ήταν η κορύφωση του πρώτου κύματος και εγώ σας λέω τώρα ότι θα είμαστε στα 130- 160- 190 κρούσματα τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως συμπλήρωσε, ότι η αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα εμβολιάζονται ανά μήνα, θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία πιο ομαλή μετάβαση ως τον Ιούνιο με πολύ λιγότερους θανάτους και κρούσματα.

Ζάκυνθος: Πρόστιμα για γυρίσματα διαφημιστικού σποτ παρά το lockdown

Το τρίτο κύμα της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου ή στο τέλος Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο και αν ληφθούν στο μεταξύ επιπλέον μέτρα. 

«Θεωρώ ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε ένα είδος lockdown είτε ανοίξουμε στις 11, είτε στις 25 τα σχολεία, το οποίο όμως ανάλογα με την επιλογή σεναρίου θα μπορούσε να συμβεί ή μέσα στο Φλεβάρη ή στο τέλος του Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Εκείνη την εποχή θεωρώ ότι θα έχει πρόβλημα το σύστημα υγείας και θα πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top