Εκτός σχεδίου δόμηση: «Απαξιώνεται η περιουσία κάτω των 4 στρεμμάτων»

Η ΠΟΜΙΔΑ εξηγεί στο star.gr ποιους θίγει και ποιους ευνοεί το νομοσχέδιο

Όλα όσα είπε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων

Αντιδράσεις στον κόλπο των ιδιοκτητών ακινήτων προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το Χωροταξικό- Πολεοδομικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, οι οποίες αφορούν στο σταδιακό περιορισμό της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Για απαξίωση σε βάθος χρόνου των εκτός σχεδίου ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). 

«Οι διατάξεις αυτές είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την ακίνητη περιουσία του μέσου Έλληνα και του μικροϊδιοκτήτη. Στην πραγματικότητα θίγουν τα μικρότερης αξίας περιουσιακά στοιχεία και όσους έχουν πολύ μικρά αγροτεμάχια στην ιδιοκτησία τους, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στα νησιά και σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας», είπε στο star.gr ο πρ. της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς.

Το χωροταξικό αλλάζει: Τελευταία ευκαιρία για δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΟΜΙΔΑ εμμένει στην άποψη ότι οι διατάξεις αυτές θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, μέχρις ότου φτιαχτούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία προβλέπει το ίδιο το νομοσχέδιο. 

«Αντ’ αυτού πάμε σε μία πλήρη απαγόρευση, σε μία απαξίωση περιμένοντας μήπως τυχόν μπορέσει να αναβιώσει η αξία αυτών των κομματιών μέσα από τα καινούργια πολεοδομικά σχέδια», σημείωσε.

Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση κάτω από τέσσερα στρέμματα

«Δεν ήταν η κατάλληλη συγκυρία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού»

Η απαγόρευση της δόμησης θίγει τις εξαιρέσεις του κανόνα της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης που είναι τα τέσσερα στρέμματα. 

«Πρόκειται για τις παρεκκλίσεις, τις περιπτώσεις δηλαδή όπου μπορούσε κανείς να χτίσει στα δύο στρέμματα αντί στα τέσσερα ή ακόμη και στα 750 μέτρα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», είπε κ. Παραδιάς.

Κτηματολόγιο: Παράταση έξι μηνών για όσους δεν το έχουν δηλώσει

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, όσοι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων θέλουν να χτίσουν με βάση το υπάρχον καθεστώς, έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια στη διάθεσή τους για να προχωρήσουν.

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «κανέναν δεν αιφνιδιάζει το νομοσχέδιο», καθώς προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος δύο ετών για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία θα ισχύει για τέσσερα επιπλέον χρόνια.

Ο Στράτος Παραδιάς δικηγόρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων

«Η προθεσμία δε λέει πολλά. Όποιος ενδιαφέρεται για να χτίσει ένα τέτοιο κτήμα θα πρέπει να το κάνει σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν μπορεί ή όχι. Διαφορετικά θα πρέπει να το πουλήσει σε κάποιον άλλον, ο οποίος να μπορεί να χτίσει», είπε από την πλευρά του ο κ. Παραδιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν η κατάλληλη συγκυρία για τέτοιου είδους διατάξεις, καθώς οτιδήποτε σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία μπαίνει λόγω της πανδημίας σε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία.

«Σε μία κρίση του κορωνοϊού δεν υπάρχει τόσο δυνατή δικαιολογητική βάση που να αιτιολογεί τέτοιου είδους μέτρα. Σε αυτή την κατάσταση ποιος μπορεί να πάρει αποφάσεις για να ξεκινήσει οικοδομές, να πουλήσει ή να αγοράσει ακίνητα» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τρέχουν και ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ακούνητος.

Κουφάρι οικοδομής σε δάσος (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

«Κίνδυνος να γεμίσει με κουφάρια οικοδομών η ύπαιθρος»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παραδιάς, το πιο τρομακτικό σενάριο θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν τελικά να βγάλουν την άδεια μέσα στην προθεσμία του νομοσχεδίου, να κατασκευάσουν το σκελετό της οικοδομής ούτως ώστε να κατοχυρώσουν την οικοδομή και την κάλυψη και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τις εργασίες λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Στο χειρότερο σενάριο θα γεμίσει η ύπαιθρος χώρα με κουφάρια τέτοια οικοδομών, που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν.

«Ω, περιβάλλον πόσα εγκλήματα διαπράττονται στο όνομά σου»

Σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το νομοσχέδιο:

  • Βάζει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Προάγει την οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη.
  • Δίνει κίνητρα για κτίρια φιλικά στο περιβάλλον.
  • Παρέχει τη δυνατότητα για «απόσυρση» κτιρίων και απαλλοτρίωση ορόφων.
  • Θέτει τις βάσεις για γρήγορη και μαζική εκπόνηση τοπικών και πολεοδομικών σχεδίων, πράγμα που είναι μια μεγάλη περιβαλλοντική και χωροταξική τομή που θα αλλάξει ριζικά την ίδια τη χωροταξική πολιτική της χώρας.

TEE: 200.000 δηλώσεις για αυθαίρετα υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο

«Αν οι εκτάσεις κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων απαξιωθούν και κάποιος τις αγοράσει όλες μαζί και χτίσει μία μονάδα, για ποιο λόγο αυτό είναι θα είναι καλύτερο για το περιβάλλον;», αναρωτήθηκε ο κ. Παραδιάς.

Όπως πρόσθεσε, είναι σαφές και δεν κρύβεται στο νομοσχέδιο ότι αυτοί οι οποίοι θα ευνοηθούν ενδεχομένως από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι όσοι επιχειρήσουν να φτιάξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά.  

Σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, όπως ανέφερε, χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος που έκλεισε την παρέμβασή του για το θέμα στην teleconference που έγινε με τον πρωθυπουργό, καθώς αναφώνησε «ω, περιβάλλον πόσα εγκλήματα διαπράττονται επ’ ονόματί σου», παραφράζοντας τα λόγια της ηρωίδας της Γαλλικής Επαναστάσεως Μαρί- Ζαν Ρολάν καθώς βάδιζε προς την γκιλοτίνα.

Μείωση ενοικίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Το νομοσχέδιο έχει και θετικές διατάξεις»

Παρόλα αυτά, η ΠΟΜΙΔΑ αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο έχει και μια σειρά από θετικές διατάξεις για τους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά ανάμεσά τους είναι η επανενεργοποίηση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και η ανάκληση μακροχρόνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.

«Οι τελευταίες έχουν διαλύσει περιουσίες και ανθρώπινες ζωές μέσα από δεσμεύσεις πολλών δεκαετιών χωρίς λόγο και χωρίς καμία πραγματική πρόθεση να απαλλοτριωθούν τα ακίνητα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Κτηματολόγιο: 300.000 ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη ή… τα παίρνει το Δημόσιο

Όπως πρόσθεσε, υπάρχει και το άρθρο 81 που επιλύει πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα σε όσους έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με μικροπαραβάσεις.

«Θα μπορούν τώρα να τα μεταβιβάσουν χωρίς να τροποποιηθεί η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ολόκληρης της πολυκατοικίας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top