Μείωση ενοικίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Μόνο δίνουμε» λέει η ΠΟΜΙΔΑ στο star.gr- Τι είπαν οι εργαζόμενοι

Όλα όσα είπε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Αντιδράσεις στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν για τα ενοίκια λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων επιβάλλεται δια νόμου, η υποχρεωτική μείωση κατά 40% του μισθώματος στις περιοχές αυξημένου κινδύνου. 

«Η μείωση αυτή είναι η απόλυτη υπερβολή. Πρόκειται για το ίδιο σκληρό μέτρο που εφαρμόστηκε όταν η αγορά ήταν κλειστή, με τη διαφορά ότι τώρα ένα 80- 85% των επιχειρήσεων θα λειτουργούν κανονικά. Αυτό ποιος το δέχεται έτσι και ποιος το καταπίνει», είπε στο star.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Κορωνοϊός: Νέα φορολογικά μέτρα για ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μείωση ενοικίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο κέρδος που θα έχουν οι ιδιοκτήτες είναι η επιστροφή, μέσω φορολογικού συμψηφισμού του 30% του «κοψίματος» του ενοικίου, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο και πάλι δεν είναι γνωστό.

«Το κακό ότι η μείωση στα ενοίκια δε συνοδεύεται και από αντίστοιχα ευεργετικά μέτρα τα οποία προβλέπονται για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όπως η μείωση ή η αναβολή μέχρι 30/4 ή η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών», πρόσθεσε.

Covid-19: «Βροχή» τα λουκέτα σε καταστήματα για ωράριο και αριθμό πελατών

«Οι ιδιοκτήτες είναι καθαροί δότες»

Όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς, μέσα στην πανδημία το κράτος δεν παρέχει καμία ουσιαστική στήριξη στους ιδιοκτήτες. 

«Δεν προβλέπεται καμία άλλη διευκόλυνση, ούτε στον ΕΝΦΙΑ, ούτε κάπου αλλού και κυρίως στις ρυθμίσεις των δανείων. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες δεν θα απολαμβάνουν κάποια μείωση στο δικό τους ενοίκιο,  αν νοικιάζουν και πρόκειται για την κύρια κατοικία τους, ούτε αν το παιδί τους είναι φοιτητής κάπου», είπε.

Κορωνοϊός - περιοριστικά μέτρα: Τι ισχύει για αθλητισμό και γυμναστήρια

Όπως εξήγησε, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δεν υπάγονται σε καμία πληττόμενη κατηγορία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι μόνο καθαροί δότες και σε τίποτε δε βοηθούνται στην ουσία από το κράτος.

Τι ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ 

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει η μείωση του ενοικίου να περιοριστεί στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν εντελώς και παράλληλα να ισχύσουν για τους ιδιοκτήτες, όλες οι διευκολύνσεις που δοθούν στους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδία αιτείται το μέτρο της επιστροφής του ενοικίου, να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες που είναι νομικά πρόσωπα, όπως ιδρύματα, κληροδοτήματα, γηροκομεία και εταιρείες.

SMS: Πώς θα μετακινούνται από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Γιατί «δεν περπάτησαν» οι προαιρετικές μειώσεις της περασμένης ρύθμισης

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που προέβλεπαν προαιρετική μείωση των μισθωμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, το μέτρο δεν έτυχε της επιτυχίας που θα έπρεπε, με τον ίδιο να καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Το ποσοστό των ιδιοκτητών που επέδειξαν ενδιαφέρον για το μέτρο, ήταν πολλαπλάσιο, από το ποσοστό εκείνων που πραγματικά προχώρησαν στη μείωση των ενοικίων», σημείωσε.

Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες σε ταμεία

Όπως εξήγησε, αν και εξαρχής οι ιδιοκτήτες είχαν την πρόθεση να σταθούν δίπλα στους ενοικιαστές τους, ο κυβερνητικός χειρισμός τους προκάλεσε την απόλυτη σύγχυση και δυσπιστία.

«Κανείς δεν βγήκε εξαρχής να τους ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού για ολόκληρο το τετράμηνο, για το οποίο σωστά νομοθετήθηκε η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης των ενοικίων. Όλη η νομοθετική ρύθμιση εγκαταλείφθηκε στην τύχη της», είπε.

SMS: Πώς θα μετακινούνται από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, άργησαν πάρα πολύ να βγουν οι αποφάσεις που θα καθόριζαν ποιες κατηγορίες μισθώσεων υπάγονται σε αυτές τις ρυθμίσεις. 

«Ο Σεπτέμβριος χάθηκε χωρίς κανένα απολύτως λόγο, ενώ στη συνέχεια ήταν αποσπασματική η διευκρίνιση, για το ποιοι υπάγονται και ποιοι όχι στη ρύθμιση. Θα έπρεπε από την αρχή για παράδειγμα, να πουν ότι το εμπόριο θα είναι ολόκληρο το τετράμηνο ό,τι και να γίνει. Αμέσως ο κόσμος θα έσπευδε να κάνει τις μειώσεις», σημείωσε.

Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας και η αποζημίωση των 534 ευρώ

«Η μείωση ενοικίου δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία»

Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εκτός από τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, μείωση ενοικίου δικαιούνται και όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

«Δεν είναι ένα ικανοποιητικό μέτρο για το σύνολο των εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας», είπε στο star.gr ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος γραμματέας τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της εκτελεστικής γραμματείας των ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, επικεφαλής της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΝ.ΕΡΓΑ

Όπως σημείωσε, οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης ενδεχομένως να αγγίξουν το 20 με 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ την ίδια ώρα πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε εκ περιτροπής εργασία, δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. 

«Όσοι βρίσκονται σε αναστολή, λαμβάνουν τα 534 ευρώ και δικαιούνται τη μείωση του ενοικίου, ενδεχομένως να έχουν περισσότερες αποδοχές από ότι ένας εργαζόμενος, ο οποίος με εκ περιτροπής εργασία μία ή δύο φορές την εβδομάδα δεν παίρνει πάνω από 200 ευρώ το μήνα», είπε.

Μίνι lockdown: Σε αναστολή εργασίας 70.000 εργαζόμενοι στην εστίαση

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο εκτός του πλαισίου στήριξης μένουν και όλοι όσοι βρίσκονται στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι τις προηγούμενες χρονιές δούλευαν στον επισιτισμό και τον τουρισμό και φέτος είναι άνεργοι.

Όλη η λίστα με τις επιχειρήσεις που κλείνουν από Τρίτη

Τι γίνεται αν το μισθωτήριο του σπιτιού είναι σε άλλο όνομα

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγεωργόπουλος, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τι θα ισχύσει όταν στο μισθωτήριο του σπιτιού βρίσκεται το όνομα του ή της συζύγου του εργαζόμενου σε αναστολή σύμβασης. 

«Το προηγούμενο διάστημα πάρα πολλοί εργαζόμενοι αντιμετώπισαν σωρεία προβλημάτων, γιατί ακόμη και όταν το σύστημα έκανε αποδεκτό τον ή τη σύζυγο, θα έπρεπε να προηγηθεί μία διαδικασία η οποία δεν ήταν εύκολη. Δεν υπήρχε ένα πολυδύναμο helpdesk στο Υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι επισημάνσεις και οι διορθώσεις», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top