Κορωνοϊός: Ίδιος με την Άνοιξη ο αριθμός στις ΜΕΘ- Πεθαίνουν νεότεροι όμως

Μίνα Γκάγκα στο star.gr: Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ αντέχει- Χρειάζεται προσοχή

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα ο υψηλός αριθμός όσων παραμένουν διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

«Έχουμε περίπου τα νούμερα της περασμένης Άνοιξης. Είμαστε λίγο κάτω από τους 100, γεγονός που μας προβληματίζει», σημείωσε στο star.gr η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία.

Συναγερμός στην εταιρεία μπαχαρικών «Ήλιος» - Εντοπίστηκαν 13 κρούσματα

Όπως προειδοποίησε, το θέμα σχετικά με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ δεν περιορίζεται μόνο στο τι μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς με covid, αλλά αφορά στο σύνολο του πληθυσμού. 

«Όταν ένα τμήμα γίνεται covid, αποκλείονται από τη φροντίδα εκεί, όπως καταλαβαίνετε άλλα περιστατικά. Αυτό είναι θέμα για όσους χρειάζονται μονάδα για ένα εγκεφαλικό, για ένα αυτοκινητιστικό, για ένα έμφραγμα και πρέπει να την έχουν», εξήγησε.

Η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία

Παρόλα αυτά, η κ. Γκάγκα εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς τις αντοχές που έχει το ΕΣΥ, τουλάχιστον για την ώρα. 

«Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει. Αν όμως έχουμε χίλιους νοσηλευόμενους την ημέρα, τότε δεν αντέχει κανένα σύστημα σε αυτό το μέγεθος πληθυσμού», είπε.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την έκρηξη διασωληνωμένων – Στο κόκκινο η Αττική

«Είμαστε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες»

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι είμαστε καλύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

«Η Πορτογαλία για παράδειγμα με τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας έχει πάνω από 1.000 κρούσματα καθημερινά. Το Βέλγιο έχει πολύ περισσότερα. Είμαστε μάλλον καλά, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέξουμε», είπε.

Νοσηλευτής: «Κόλλησα κορωνοϊό και έμεινα 15 μέρες στο νοσοκομείο»

«Έχει πέσει ο ΜΟ ηλικίας των διασωληνωμένων- Πεθαίνουν και νεότεροι»

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, το τελευταίο διάστημα έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων και των νοσούντων από κορωνοϊό.

Αυτή τη στιγμή είναι σαφώς νεότεροι από ότι ήταν στο πρώτο κύμα. Βλέπουμε και νεότερους στις ΜΕΘ και δυστυχώς και θανάτους. Δηλαδή ακόμη και 50άρηδες.

Όπως περιέγραψε, οι διασωληνωμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, ενώ όσοι νοσηλεύονται στο θάλαμο επικοινωνούν μόνο μέσω κινητού ή υπολογιστή. 

«Δεν μπορούν να έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους από τη στιγμή που νοσηλεύονται και έχουν κορωνοϊό. Σταματάει η επαφή με τον έξω κόσμο», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα ένα ολόκληρο χωριό στη Ναύπακτο

Την ίδια ώρα τα προβλήματα δεν σταματούν ακόμη και για όσους καταφέρνουν να βγουν νικητές από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Καθένας βιώνει διαφορετικά την εμπειρία. Υπάρχει μία ανακούφιση γιατί πέρασε ο κίνδυνος. Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, ειδικά σε αυτούς που είναι πολύ καιρό στις μονάδες. Παρουσιάζουν μυϊκή αδυναμία, πολλή κούραση και χρειάζεται μία αποκατάσταση», είπε.

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Μαδρίτη - Νέο μερικό lockdown

«Ο καθένας ξεχωριστά να αποφασίσει αν χρειάζονται νέα μέτρα»

Ερωτώμενη αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, η κ. Γκάγκα απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει ο καθένας μόνος του.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα επειδή έρχεται η Πολιτεία και μας δίνει πρόστιμο, αλλά επειδή εμείς κατανοούμε ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να τον αποφύγουμε», είπε.

Κορωνοϊός: Ελάχιστη η διασπορά του ιού στα σχολεία

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα αυτό που την προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι αν και έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό κίνδυνο και με μία πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, δεν υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση απέναντι στην πανδημία από την πλευρά του κόσμου.

«Θα ήθελα να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και να είμαστε όλοι ασφαλείς. Όχι να λέμε δεν γίνεται αυτό καλά ή δεν γίνεται εκείνο καλά», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για την αύξηση της τηλεργασίας

Την ίδια ώρα, όπως αναγνώρισε η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι εύκολη. 

Κανένας δεν έχει μία εμπειρία με μία λοίμωξη που μένει, που μπορεί να μας προσβάλει 8-  9 μήνες και προχωράει και οι πιθανότητες είναι να κρατήσει τουλάχιστον άλλο τόσο.

Το κυριότερο όπλο, είναι η πρόληψη

Με βάση όλα τα παραπάνω, η κ. Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζοντας τη  σημασία που έχει μέσα στην πανδημία η τήρηση των μέσων δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η πολύ προσεκτική επαφή και η διατήρηση αποστάσεων.

«Το κυριότερο είναι να προσπαθήσουμε να το προλάβουμε πριν φτάσουμε στο νοσοκομείο, πριν αρρωστήσουμε, πριν χρειαστούμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top