Κορωνοϊός: Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι για την αύξηση της τηλεργασίας

Έρευνα ΓΣΕΕ στο star.gr: Απαισιοδοξία για μισθούς και διατήρηση εργασίας

Τι είπε ο Χρήστος Γούλας, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Την ανησυχία και ανασφάλεια που επικρατεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας εξαιτίας του κορωνοϊού και κυρίως λόγω της τηλεργασίας, αποτυπώνει έρευνα της εταιρείας Alco, για τη ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας.

«7 στους 10, θεωρούν ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή για να διακινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο, οι άδειες, τα δώρα κτλ.», είπε στο star.gr o  Χρήστος Γούλας, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Παρατείνεται η υποχρέωση εφαρμογής τηλεργασίας - κλιμακωτού ωραρίου

«Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι για την τηλεργασία»

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει το διάστημα 24- 30 του μηνός και πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το lockdown και την υλοποίηση της τηλεργασίας σε ένα πανελλαδικό δείγμα 1.500 εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί, ενώ θεωρούν ότι η γρήγορη ανάπτυξη της τηλεργασίας μπορεί να έχει αρνητική εξέλιξη για τους ίδιους σε μια σειρά από τομείς», ανέφερε ο κ. Γούλας.

Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για την τηλεργασία: 

  • Tο 67% των εργαζομένων την  αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του
  • Tο 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του.
  • To 60% θεωρεί ότι θα έχει μείωση αμοιβών και δυσμενή εξέλιξη. 
  • To 52% θεωρεί ότι θα έχει πρόβλημα με τη σχέση της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής.
  • Tο 45% θεωρεί ότι θα είναι πολύ αρνητικό για την επαγγελματική του εξέλιξη.

«Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν απάντησαν θεωρητικά “τι πιστεύετε απλά εάν γίνει”, αλλά έχουν μία εμπειρία 3- 4 μηνών μέσα από την τηλεργασία, η οποία επιδεινώνεται», σχολίασε ο κ. Γούλιας.

Τηλεργασία: Ηλεκτρονική κάρτα για να αποφευχθούν οι «ζαβολιές» επιχειρήσεων

Όπως πρόσθεσε, καθώς η τηλεργασία ήρθε για να μείνει θα πρέπει να εξεταστεί πώς την αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, πώς την εφαρμόζουν οι Έλληνες εργοδότες και επιχειρήσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση αναγκαία είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα αποτυπώνει τις διάφορες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες μπορεί να εντείνονται με βάση την τηλεργασία.

Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας.

«Επιδεινώθηκε η απαισιοδοξία των εργαζομένων για μισθούς και διατήρηση εργασίας»

Την ίδια ώρα, η έρευνα καταγράφει περαιτέρω μείωση του δείκτη αισιοδοξίας των εργαζομένων. 

«Ο διαχρονικός δείκτης αισιοδοξίας έχει φτάσει στο μείον 52%, όταν το Μάρτιο του 2020 στο τέλος της πανδημίας δηλαδή, ήταν στο μείον 33%. Επιδεινώθηκε η απαισιοδοξία δηλαδή κατά 19 μονάδες, κάτι που είναι εξαιρετικά δυσμενές», είπε ο κ. Γούλας.

Όπως εξήγησε, η απαισιοδοξία των εργαζομένων και ο φόβος, πέρα από την επαγγελματική παραγωγικότητα, σχετίζεται καθαρά και με την οικονομία και την ανάπτυξη στη χώρα.

Θάλαμο με ηχομόνωση κατασκεύασαν Ιάπωνες για εργασία από το σπίτι

Παράλληλα, ένα άλλο εύρημα της έρευνας, δείχνει ότι το 57% των εργαζομένων θεωρεί ότι η εξέλιξη της αμοιβής του θα είναι αρνητική.

«Δεν περιμένουν δηλαδή καμία εξέλιξη στην αμοιβή, γεγονός που έχει κι αυτό με τη σειρά του άμεσο αντίκτυπο και στην κατανάλωση και στην οικονομία», σημείωσε ο ίδιος.

 Θα μείνει και μετά την πανδημία η τηλεργασία

Αβεβαιότητα εκφράζουν οι ερωτηθέντες και στο θέμα της ασφάλειας απασχόλησής τους. 

«4 στους 6 εργαζόμενοι, δεν είναι σίγουροι ότι θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους το επόμενο εξάμηνο. Δεν είναι λίγο το 37% των ανθρώπων αυτών, ενώ το ποσοστό μεγαλώνει όταν μιλάμε για όσους δουλεύουν με μερική απασχόληση», τόνισε ο κ. Γούλας.

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε αναρτώνται – Παραμένει η καταβολή με τον μήνα

«Η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν την έρευνα»

Με τα αποτελέσματα της έρευνας στα «χέρια», η ΓΣΕΕ χτυπά καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση και καλεί το υπουργείο Εργασίας να μην πάρει αψήφιστα την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων.

«Τα μηνύματα της έρευνας είναι πάρα πολύ βροντερά. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το υπουργείο σχεδιάζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και γενικά εργασιακά ζητήματα, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τόσο τα ευρήματά της όσο και τον φόβο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ότι θα χάσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, την εργασία και την αμοιβή τους», σημείωσε ο κ. Γούλας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top