Μόρια: Αφγανοί απειλούν με μαχαίρι οικογένειες να μην μπουν στο Καρά Τεπέ

ΠΟΑΣΥ στο star.gr: «Εξαντλητικά τα ωράρια συναδέλφων - Δεν είναι σούπερμαν»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γρηγόρη Γερακαράκου πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)

Τη δύσκολη εικόνα που επικρατεί στη Μόρια τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και για τις αστυνομικές δυνάμεις μετά τις καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν το ΚΥΤ, περιέγραψε στο star.gr ο Γρηγόρης Γερακαράκος πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ο οποίος επισκέφθηκε το νησί και είχε συνάντηση με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη.

«Από τα 12.000 περίπου 1.000 άτομα έχουν μπει στο προσωρινό κέντρο που φτιάχτηκε στο Καρά Τεπέ. Από αυτούς περίπου 30 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Στην πλειοψήφια τους οι πυρόπληκτοι ζουν στο δρόμο», είπε.

Μέρκελ σε Μητσοτάκη: Η Γερμανία θα πάρει 1.553 πρόσφυγες από την Ελλάδα 

Όπως αποκάλυψε υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά τους οι οποίοι παραπληροφορούν ή ακόμη και που απειλούν και τους υπόλοιπους να μην προσφύγουν στη δομή, προκειμένου να εκβιάσουν έτσι το ελληνικό κράτος να τους μεταφέρει εκτός Μυτιλήνης, στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό.

Κυρίως Αφγανοί, πρωτοστατούν και δεν αφήνουν τις οικογένειες να πάνε στη νέα δομή. Υπάρχουν ακόμη και περιστατικά που τους έχουν απειλήσει και με μαχαίρια.

Σύμφωνα με τον πρ. της ΠΟΑΣΥ, οι υποκινητές τέτοιων περιστατικών πρέπει να συλληφθούν και να απομακρυνθούν, ενώ την ίδια ώρα το ελληνικό κράτος οφείλει να πείσει τους πυρόπληκτους ότι δεν μπορούν να φύγουν από το νησί, χωρίς να ελεγχθούν υγειονομικά πόσο μάλλον, σε μία εποχή πανδημίας και επιδημίας του Covid- 19

Μεταναστευτικό: 109 παιδιά με προβλήματα υγείας αναχώρησαν για τη Γερμανία

«Ο δρόμος έχει γίνει παιδική χαρά»

Mία εβδομάδα μετά τις καταστροφικές φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας, κλειστός παραμένει ο δρόμος στην εθνική οδό Μυτιλήνης – Θέρμης. Σε μία απόσταση 2 χιλιομέτρων αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος παραμένουν έως και 9.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι, ενώ αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν την πρόσβαση για λόγους ασφαλείας.

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στο ΚΥΤ της Σάμου – Πιθανός ο εμπρησμός

«Πρόκειται για μία άσχημη κατάσταση. Ζουν και βασιλεύουν τα σκουπίδια. Αριστερά και δεξιά του δρόμου ο κόσμος έχει στήσει παράγκες για να μην είναι κάτω από τον ήλιο, ενώ ο δρόμος έχει γίνει παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά», σημείωσε ο κ. Γερακαράκος.

Στο δρόμο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, φωτογραφία eurokinissi

Σκιαγραφώντας το προφίλ όλων αυτών των ανθρώπων ανέφερε ότι αν και υπάρχουν ανάμεσά τους μεμονωμένοι άνδρες, κυρίως πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές χώρες, με ό,τι προβλήματα μπορεί αυτό να σημαίνει.

«Μιλάμε για διαφορετικές νοοτροπίες και πολλές φορές μιλάμε για εθνικότητες με αντιπαλότητα στην κουλτούρα τους. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα», είπε.

Μέρκελ για Μόρια: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα- Βοηθάμε στο νέο κέντρο υποδοχής

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το δεύτερο βασικό πρόβλημα που καταγράφεται μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, είναι ο συνωστισμός. 

«Πριν ξεσπάσει η φωτιά υπήρχαν ήδη κάποια κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία έχουν αναμειχθεί με όλο αυτό τον κόσμο», εξήγησε.

Υπό αυτές τις συνθήκες όπως πρόσθεσε, είναι δύσκολο και δεν πρέπει να γίνει αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να μεταφερθούν οι πυρόπληκτοι στη δομή του Καρά Τεπέ. 

«Πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν από μόνοι τους. Να πεισθούν ότι οι συνθήκες υγιεινής, διατροφής και αυτές που θα τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο, είναι μέσα στη δομή», είπε. 

Συνεχίζοντας με τα προβλήματα που καταγράφονται στην περιοχή ο κ. Γερακαράκος ανέφερε ότι σήμερα επιχείρηση σε παρακείμενο χώρο έπιασε φωτιά, από κάποιους μετανάστες οι οποίοι μετά την καταστροφή του ΚΥΤ κατέφυγαν στα βουνά.

«Την πρόλαβαν πριν εξαπλωθεί. Ευτυχώς δεν φυσούσε πολύ σήμερα γιατί θα είχε ξεφύγει», είπε.

Κορωνοϊός: Το ψυχολογικό προφίλ των αρνητών μάσκας στο star.gr

«Να γίνει από την αρχή η καταγραφή»

Όπως ανέφερε ο κ. Γερακαράκος όταν πήρε φωτιά η δομή, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα και καούν στη φωτιά της Μόριας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετανάστες που κρατούνταν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και επρόκειτο να απελαθούν, οι οποίοι στη συνέχεια αναμείχθηκαν με τον κόσμο. 

«Μιλάμε για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά και που επρόκειτο απελαθούν. Αυτοί δεν ήταν πολλοί. Περίπου 100 άτομα μέσα στις 13.000. Η διαδικασία λοιπόν, πρέπει να γίνει από την αρχή. Να μπουν στην καταγραφή όλοι και στον υγειονομικό έλεγχο για το τεστ για τον κορωνοϊό», σημείωσε.

ΕΙΝΑΠ για Covid-19: «Άνοιξαν τα σχολεία και τα πράγματα δυσκολεύουν»

«Δεν είμαστε σούπερμαν- Να μπει ωράριο εργασίας»

Αναφορικά με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή ο κ. Γερακαράκος σημείωσε ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό του ωραρίου. Όπως αποκάλυψε στην αρχή υπήρχαν αστυνομικοί οι οποίοι εργάζονταν συνεχόμενα για 25- 30 ακόμη και 36 ώρες, ενώ ακόμη και τώρα υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν 16-18 ώρες.

Δεν είναι βιολογικά σούπερμαν. Ακόμα δεν έχει μπει ένα ωράριο εργασίας, με εξαίρεση τις διμοιρίες που δουλεύουν κυλιόμενο.

Όπως πρόσθεσε, την ίδια ώρα υπάρχουν οι περιπολίες και οι σκοπιές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί και γι’ αυτό το ζήτημα τέθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό. 

«Έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις και για να το πω πιο λαϊκά τους έχουνε κάψει και αν γίνει κάτι, από την εξάντληση θα πέσουν κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο νέος χώρος φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, φωτογραφία eurokinissi

«Να κοιτάξει το κράτος τους αστυνομικούς ηθικά και υλικά»

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης του φλεγόμενου ΚΥΤ, αλλά και στις συλλήψεις που έγιναν για τη φωτιά στη Μόρια ο κ. Γερακαράκος σημείωσε ότι η αστυνομία ήταν αποτελεσματική και γρήγορη.

«Συλλήψεις σε τόσο μεγάλη μάζα ανθρώπων δεν είναι εύκολο να γίνουν» είπε, ενώ όπως αποκάλυψε οι δράστες αναγνωρίστηκαν μέσα από τα βίντεο που τραβούσαν άλλοι μετανάστες όταν οι πρώτοι έβαζαν τις φωτιές.

O πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικός Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος φωτογραφία eurokinissi

Την ίδια ώρα, ο πρ. της ΠΟΑΣΥ κάλεσε το κράτος να κοιτάξει τους συναδέλφους του ηθικά και υλικά,

«Προσφέρουν ένα τεράστιο έργο πάνω στο θέμα της πανδημίας, στο θέμα του μεταναστευτικού που υπάρχει εδώ και χρόνια, στο θέμα της εγκληματικότητας, αλλά και πάνω στα παιχνίδια της Τουρκίας, που είναι ο κακός γείτονας στην περιοχή», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top