Ανώμαλη «προσγείωση» στις ήδη χαμηλές λόγω του κορωνοϊού κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, έφεραν η υποχρεωτική επιβολή επίδειξης αρνητικού τεστ στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας στους Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα μας οδικώς, καθώς και το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους.
«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το υποχρεωτικό τεστ, οπότε έχουμε δεχθεί πάρα πολλές ακυρώσεις από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους. Μόνο τον Ιούλιο οι προκρατήσεις στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια που είχαμε ήδη μειώθηκαν κατά 80%», είπε στο star.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Όπως πρόσθεσε, δύο στα δέκα ενοικιαζόμενα δεν άνοιξαν καθόλου φέτος, ενώ στα υπόλοιπα μετά τις ακυρώσεις το ποσοστό των κρατήσεων έπεσε από το 20- 25% που ήταν πριν τα νέα μέτρα στα σύνορα, σε 0- 15%.
Οι Βρετανοί ξανάρχονται... στο Ιόνιο - Τι θα κάνουν φέτος οι Έλληνες;
Ειδικότερα το κλείσιμο της πύλης εισόδου για τους Σέρβους αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο, καθώς παραδοσιακά καταλάμβαναν το 60- 65% επί των συνολικών πελατών στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
«Ήταν κλειστά τα σύνορα το διάστημα 1- 15 Ιουνίου, πήρε παράταση το μέτρο από τις 15 έως την 1η Αυγούστου και από την ημερομηνία αυτή και έπειτα οι Σέρβοι θα περνάνε μόνο με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου τονίζοντας όμως ότι στη χώρα τους δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ.
Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Last minute ο τουρισμός στην Αθήνα»
Ακυρώνουν τις διακοπές στη Β. Ελλάδα- κλείνουν στα νησιά μας
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Χαλκιδικής ανέδειξε άλλο ένα θέμα που έχει προκύψει και σχετίζεται με τη διαφορετική διαχείριση των τουριστών ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που επιλέγουν για να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Όπως σημείωσε, πολλοί από όσους σκόπευαν να έρθουν οδικώς στη Β. Ελλάδα ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και φαίνεται να κατευθύνονται στα νησιά μας αεροπορικώς, προκειμένου να γλιτώσουν από το μέτρο του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ.
«Έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις από τους τουρίστες μας, πχ. αυτός που θα ξεκινήσει από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία αν έρθει οδικώς θα πρέπει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά αρνητικό τεστ, ενώ αν ο ίδιος επιλέξει το αεροπλάνο για την Αθήνα ή κάποιο από τα νησιά μας, τότε αυτό δεν είναι απαραίτητο», είπε.
Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία
Όπως πρόσθεσε, σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα έχει να αντιμετωπίσει ο επισκέπτης είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος στο αντίστοιχο αεροδρόμιο, όπου όμως το τεστ διενεργεί δωρεάν ο ΕΟΔΥ.
Τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στη Ρουμανία το τεστ είναι ιδιαίτερα ακριβό, με το κόστος να κυμαίνεται από τα 60 έως τα 80 ευρώ το άτομο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις προς τα νησιά μας από το Βουκουρέστι με 50 ευρώ πήγαινε– έλα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ
Οι Έλληνες «ανεβάζουν» τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα που ο Ιούλιος φαίνεται να κινείται με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι κρατήσεις καταγράφουν μία διόρθωση και αυξάνονται αισθητά λόγω του εγχώριου τουρισμού, πριν πέσουν πάλι όμως μετά το πέρας του Δεκαπενταύγουστου.
«Οι Έλληνες σε μία πολύ δύσκολη χρονιά σώζουν τον Αύγουστο. Τις δύο πρώτες εβδομάδες η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη, με τις κρατήσεις να κυμαίνονται από 25 ίσως και 30%», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου.
Όπως εξήγησε, όλοι θέλουν να κάνουν διακοπές ταυτόχρονα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, γεγονός που εξηγεί και τη μείωση στις κρατήσεις αμέσως μετά από αυτό το διάστημα.
Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»
«Η χρονιά έχει πραγματικά τελειώσει για εμάς»
Σε κάθε περίπτωση το φετινό καλοκαίρι φαίνεται χαμένο για το σύνολο του κλάδου, καθώς δεν θα υπάρξουν οι προσδοκώμενες εισπράξεις.
Ο τζίρος θα κυμανθεί από 10 έως 15% για όσους άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, ενώ ακόμη χειρότερη προοιωνίζεται η κατάσταση για τα υπόλοιπα καταλύματα που παραμένουν κλειστά.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, διεκδικούν μέτρα από την πολιτεία, όσον αφορά στις οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού.
Βροχή οι ακυρώσεις γάμων από το εξωτερικό - Τι φοβούνται τα ζευγάρια;
Καλύπτουν .. μέρος ή και ολόκληρο το διαγνωστικό τεστ των τουριστών
Τα περισσότερα καταλύματα, προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές, ενώ συνεισφέρουν ακόμη και στο κόστος του διαγνωστικού ελέγχου σε ποσοστό 50- 70 ακόμη και 100%, προκειμένου να μη χάσουν τις κρατήσεις, κυρίως από τη Ρουμανία.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου οι Ρουμάνοι είναι ο φετινός στόχος στη Χαλκιδική, καθώς σε σχέση με τους Βούλγαρους κάνουν επταήμερες διακοπές και οικονομικά είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.
Οι Ρουμάνοι είναι οι μόνοι που δεν μαγειρεύουν στα δωμάτια και αφήνουν χρήματα πέρα από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην εστίαση και τα beach bars.
Την ίδια ώρα όπως σημείωσε, οι Βούλγαροι με εξαίρεση το τέλος Μαΐου, τις αρχές Ιουνίου και το Σεπτέμβριο επιλέγουν τη χώρα μας για 3ημερα και 4ημερα, από Παρασκευή έως Δευτέρα, ενώ δεν κάνουν μεγάλες εξορμήσεις.
«Γι’ αυτό μειώθηκαν πάρα πολύ οι κρατήσεις τους, καθώς δεν τους συμφέρει να έρθουν για δύο ημέρες, ενώ τους φοβίζει και το ενδεχόμενο να βγουν θετικοί στα σύνορα και να έχουν πρόβλημα με καραντίνα στη χώρα τους, καθώς ο ΕΟΔΥ ενημερώνει τον αντίστοιχο φορέα στη Βουλγαρία», εξήγησε.
Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης!
Πόσο κάνει ένα δίκλινο τον Ιούλιο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής;
Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες οι επαγγελματίες του κλάδου, έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις, αλλά και προσφορές. Ειδικότερα, μία διανυκτέρευση σε ενοικιαζόμενο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής μπορεί να ξεκινά από 30- 35 ευρώ και να φτάνει και τα 150 τον φετινό Ιούλιο, ανάλογα με τις παροχές.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου ο Ιούλιος πλέον θεωρείται χαμηλή σεζόν και υπάρχει διαθεσιμότητα στα δωμάτια, γιατί δεν υπάρχουν ξένοι.
«Τώρα αν κάποιος κλείσει πενθήμερες διακοπές, πιθανόν να πάρει και δύο ημέρες δώρο ρίχνοντας το κόστος, με τη μέση έκπτωση στις επτά ημέρες να φτάνει στο 20- 25 ακόμη και στο 30%», σημείωσε.
Ελληνίδα περιγράφει στο star.gr το ταξίδι Ζυρίχη - Αθήνα εν μέσω πανδημίας
Σε ό,τι έχει να κάνει με το φετινό πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, στο οποίο χιλιάδες Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν οι σχετικές λίστες, ενώ από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα 2020- 2021.
«Η συμμετοχή των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα κυμαίνεται φέτος στο 10%, ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ενδεικτικά πέρυσι, ούτε 80 επιχειρήσεις στη Χαλκιδική είχαν δηλώσει συμμετοχή», είπε.
Ασφαλείς οι τουρίστες στη Χαλκιδική
Αναφερόμενος στα πρόσφατα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Χαλκιδική ο κ. Παπαϊωάννου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας την ασφάλεια που προσφέρουν οι διακοπές σε ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Από την πλευρά τους σημείωσε, οι ιδιοκτήτες τηρούν στο έπακρο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ εκτίμησε ότι όλοι είναι ανάλογα προετοιμασμένοι για πιθανά κρούσματα και υπάρχει ο μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους.
«Ακόμη και οι δύο- τρεις περιπτώσεις που υπήρξαν στη Χαλκιδική αντιμετωπίστηκαν πολύ εύστοχα. Οπότε δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να φοβάται», είπε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.