Κορωνοϊός: «Μένουμε μακριά αλλά είμαστε κοντά»

Σε λειτουργία γραμμή βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών

Η εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας προκαλεί όχι μόνο απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και απώλειες ψυχικές, υλικές και κοινωνικές. Για αυτό το λόγο το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου έθεσαν σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών, προσφέροντας ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας.

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν οδηγοί και συνοδηγοί για να προστατευτούν;

H συνκαθηγήτρια ψυχιατρικής στην A’ Πανεπιστημιακή κλινική Αιγινήτειου, Μαρίνα Οικονόμου -Λαλιώτη, εξήγησε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σε ποιους απευθύνεται.

«Μένουμε σπίτι»: Manual επιβίωσης σχέσης

1.    Ποια είναι η σημαντική πρωτοβουλία της γραμμής βοήθειας και σε ποιους απευθύνεται.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους όσους χρειάζονται ψυχολογική και ψυχοκοινωνική βοήθεια για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού. 

Η τηλεφωνική γραμμή είναι 210-7297959 και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 π.μ μέχρι 20:00 μ.μ και στις κλήσεις των πολιτών συμβουλές δίνουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι της Πανεπιστημιακής κλινικής Αιγινήτειου.

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε τις 1.500 κλήσεις το τηλεφωτικό κέντρο 1110

2.    Τι απασχολεί την πλειονότητα όσων καλούν τη συγκεκριμένη γραμμή υποστήριξης.

Δύο ειναι τα μεγάλα θέματα: το «Μένω στο σπίτι» και «Τι θα γίνει». 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Οικονόμου-Λαλιώτη, η αλλαγή που έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς είναι μεγάλη, καθώς ανατράπηκαν οι περισσότεροι κανόνες και «στριμωχτήκαμε» στα τετραγωνικά του σπιτιού μας. 

Καλό θα ήταν να μην «στριμώχνουμε» και τα συναισθήματά μας, να μιλάμε τακτικά με τους ανθρώπους που αγαπάμε κα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με όποιον τρόπο μπορούμε και ας είναι μακριά μας. 

Κορωνοϊός: Οι επτά βασικές ερωτήσεις που αφορούν την επαφή με τους άλλους

Επίσης, μια σημαντική συμβουλή που δίνει η συνκαθηγήτρια ψυχιατρικής είναι να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας και να κάνουμε δημιουργικά πράγματα, ώστε να φτιάχνουμε τη διάθεσή μας και να αισθανόμαστε παραγωγικοί.

Το ότι μένουμε μόνοι δεν σημαίνει ότι είμαστε μόνοι και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να κατανοήσουμε.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά

3.    Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά.

Τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως οι μεγάλοι. Εκφράζονται κυρίως με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους τους, γι΄αυτό πρέπει να τους δίνουμε χώρο και χρόνο και να τα βοηθάμε να ανοιχτούν και να μιλήσουν.

Επίσης, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των παιδιών είναι η ενοχικότητα, καθώς μπορεί να αισθάνονται ενοχές για όσους δεν βλέπουν πια, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Βοήθεια στο σπίτι «plus» από τον Δήμο Αθηναίων για όσους έχουν ανάγκη

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να τους εξηγήσουν ότι δεν φταίνε αυτά που δεν τους βλέπουν, ότι είναι καλά εκεί που βρίσκονται και ότι πρέπει να μείνουν σπίτι για λίγο ώστε να προστατευτούν.

4. Το μήνυμα για τους ανθρώπους που μένουν μέσα.

Παρόλο που μένουμε σπίτι και είμαστε μακριά από τους δικού μας ανθρώπους, μπορούμε να είμαστε κοντά!

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η «ασπίδα» μας και πρέπει να τις ενδυναμώσουμε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Δείτε εδώ ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top