Aκόμα ένα μπαρ, ακόμα μία χρεωμένη επιχείρηση;

Ο ΦΠΑ και οι εργοδοτικές εισφορές είναι τα "μεγάλα αγκάθια"

Καφετέρια

Ένας από τους κλάδους στον οποίο στράφηκαν πολλοί άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι αυτός της εστίασης και αναψυχής. "Θα ανοίξω μπαρ ή καφετέρια" σκέφτονται πολλοί, καθώς μοιάζει σαν εύκολη λύση.

Ωστόσο, όταν βουτήξουν στα «νερά» καταλαβαίνουν εκ των υστέρων ότι είναι βαθιά. Πρέπει να είναι κανείς καλά ενημερωμένος για να ξέρει ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του, ώστε να μην πνιγεί στα χρέη. 

«Η εστίαση στη χώρα μας απασχολεί περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η ανεργία κυμαίνεται σε μηδενικά επίπεδα και όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στο επάγγελμά μας. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να μπουν στον κλάδο άνθρωποι από άλλα επαγγέλματα, οι οποίοι χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ένα βιώσιμο business plan καταλήγουν να χρεωμένοι ή να χάσουν τα λεφτά τους», λέει στο star.gr o πρόεδρος  του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου.

Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε υπερεπαγγελματισμό και τεράστιο ανταγωνισμό. Η πελατεία αυξήθηκε, αλλά και πάλι ο κλάδος δεν τα βγάζει πέρα.

Χρεωμένες οι περισσότερες επιχειρήσεις 

Η υψηλή φορολόγηση και το ΦΠΑ, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές προς το κράτος και η μαύρη εργασία είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τους επαγγελματίες της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν υπάλληλο, ο οποίος αμοίβεται με καθαρές αποδοχές 700 ευρώ, ο εργοδότης επιβαρύνεται με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 300-350 ευρώ.

Οι  ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα:

  • Στη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 8% 
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικού κόστους) που επιβαρύνουν αποκλειστικά τον εργοδότη
  • Να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να μειωθεί το πρόστιμο των 10.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τον νόμο περί ντεσιμπέλ (ανώτατο όριο 80 ντεσιμπελ).

Στις 19 Μαρτίου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα, έκλεισαν για 24 ώρες τις επιχειρήσεις τους. Με αυτή την κίνηση θέλησαν να καταγγείλουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top