Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ που κρύβεται πίσω από τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983 θα γίνει ΤΑΙΝΙΑ

Τι είναι τα «Indigo Kids»-Οι θεωρίες συνομωσίας και η αλήθεια

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει έναν μύθο που καλλιεργήθηκε με το πέρασμα του χρόνου για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983! Έχουν όντως ξεχωριστά χαρίσματα ή πρόκειται απλώς για μια θεωρία; Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά που ήρθαν στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έγιναν αντικείμενο μελέτης από την Ακαδημία Αθηνών.

Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα όλων των εποχών, με το κωδικό όνομα «Indigo Kids», ενώ το θέμα απασχόλησε μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων το 2008.

Συγκεκριμένα, ο όρος «παιδί indigo» προέρχεται από την ψυχολόγο Nancy Ann Tappe, η οποία ταξινόμησε τις προσωπικότητες των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα της αύρας τους. Συγκεκριμένα, το 1982 δημοσίευσε το βιβλίο της «Understanding your Life Through Colour»=«Κατανοώντας τη ζωή σου μέσω του χρώματος».

Ο όρος «indigo» είναι το χρώμα «λουλακί», οπότε το «παιδί indigo» είναι κυριολεκτικά το «λουλακί παιδί» επειδή το χρώμα της αύρας του είναι λουλακί, υποστηρίζει η ψυχολόγος.

Σύμφωνα με την Tappe, «το φαινόμενο Indigo έχει αναγνωριστεί ως μια από τις εκπληκτικότερες αλλαγές της ανθρώπινης φύσης που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κοινωνία. Το χαρακτηριστικό Indigo περιγράφει το ενεργειακό μοτίβο της ανθρώπινης συμπεριφοράς που υπάρχει σε πάνω από το 95% των παιδιών που γεννήθηκαν την δεκαετία του ‘80… Όταν είναι μικρά παιδιά, οι Indigo αναγνωρίζονται εύκολα από τα ασυνήθιστα μεγάλα, διαυγή μάτια τους. Υπερβολικά έξυπνα, πρώιμα αναπτυγμένα παιδιά με εκπληκτική μνήμη και ισχυρή επιθυμία να ζήσουν ενστικτωδώς, αυτά τα παιδιά της επόμενης χιλιετίας είναι ευαίσθητες, προικισμέν��ς ψυχές με εξελιγμένη συνείδηση, και έχουν έρθει εδώ για να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τον παλμό της ζωής μας και για να δημιουργήσουν μία γη, μία υδρόγειο και ένα είδος. Είναι η γέφυρά μας προς το μέλλον».

Ερευνητικό πρόγραμμα για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983

Τα έτη 2001 και 2002 μπήκε σε εφαρμογή ένα διεθνές ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα για τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983, το οποίο έμελλε να χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενο».

Επισήμως, ο στόχος του ήταν «να μελετήσει τις τάσεις των παιδιών για μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα». Η συγκέντρωση πληροφοριών έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίων που εστάλησαν στα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές της συγκεκριμένης φουρνιάς, αλλά και στους γονείς τους.

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στις επιστολές με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, που συνόδευαν τα ερωτηματολόγια, τα παιδιά του Απριλίου του 1983 ανήκαν σε μια «τυχερή ομάδα», αφο�� η συμμετοχή τους στην έρευνα προσέφερε «αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία του αύριο».

Μάλιστα, δηλωνόταν γραπτώς ότι είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες για τα μέλη αυτής της ομάδας από την ενδομήτρια ζωή τους έως και τα επτά χρόνια τους.

Η διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα είχε εγκριθεί με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το θέμα απασχόλησε πολύ τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τέθηκαν σχετικά ερωτήματα ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων.

Δύο προσεγγίσεις προβάλλονται σχετικά με το θέμα

Η πρώτη κατά τον αείμνηστο συγγραφέα και ερευνητή του αγνώστου και των μυστηρίων της αρχαίας Ελλάδας Γιάννη Φουράκη, που λάνσαρε τη «θεωρία» αυτή προβάλλει τον ισχυρισμό, ότι 98 ελληνόπουλα (49 αγόρια και 49 κορίτσια), που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983 είναι «θυγατέρες και υιοί αρχαίων Ελλήνων ημίθεων και ηρώων».

Σύμφωνα με τη «θεωρία Φουράκη» τα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983 έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται σε κάποιον βαθμό σε πλανητικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, δηλαδή, περίπου τον Αύγουστο του 1982, και οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε 343 χρόνια».

Η δεύτερη προσέγγιση αναφέρεται στην αμφισβήτηση από τους λάτρεις του «μεταφυσικού» και της συνωμοσιολογίας του ρόλου των ερωτηματολογίων, που μοιράστηκαν σε κάποια παιδιά, στην αμφισβήτηση της προστασίας της ανωνυμίας τους και στην αμφισβήτηση της δήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών προς τους γονείς και μαθητές ότι η έρευνα «Διευρωπαϊκό πρόγραμμα: Βιολογικά, κλινικά και γενετικά χαρακτηριστικά, που προάγουν τη σωματική υγεία» διεξαγόταν ταυτόχρονα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

Τώρα ο σκηνοθέτης Αντώνης Σωτηρόπουλος το φέρνει ξανά στο προσκήνιο δίνοντάς του κινηματογραφική διάσταση.

Τα «παιδιά του '83» γίνονται ταινία με λαμπερούς πρωταγωνιστές. Η Κατερίνα Τσάβαλου, ο Αποστόλης Τότσικας, η Γιούλικα Σκαφιδά, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Σταύρος Σβήγκος και η Ευγενία Δημητροπούλου δέχτηκαν να δώσουν σάρκα και οστά σε ήρωες με ιδιαίτερα χαρίσματα. Η Ευγενία μάλιστα έχει και προσωπική άποψη για την πολύκροτη υπόθεση, αφού γεννήθηκε τον Απρίλιο του '83 και είχε πάρει μέρος στην έρευνα της Ακαδημίας.

Μην περιμένετε πάντως να δείτε ρόλους τύπου «X-Men» στην ταινία του Αντώνη Σωτηρόπουλου. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τα χαρίσματα των «παιδιών του ΄83» δεν είναι χολιγουντιανά, αλλά πράγματα που έχουν αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι υπάρχουν.

«Ο Αποστόλης Τότσικας, ας πούμε, υποδύεται μια μαθηματική διάνοια. Ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος σε υπαρκτό πρόσωπο, όχι παιδί του '83, έναν μαθηματικό, ο οποίος χτύπησε στο κεφάλι του όταν ήταν μικρός. Έκτοτε του δημιουργήθηκε η ικανότητα να του λες μια λέξη και να σου βγάζει αμέσως τον λεξάριθμο με την Πυθαγόρεια Αριθμογραφία».

Μεταφυσικές ερωτήσεις για τους μαθητές Λυκείου

Η ΙΔΕΑ για τη δημιουργία του φιλμ «Indigo», όπως έχει αποφασίσει να το ονομάσει ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, δεν είναι πρόσφατη.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο σκηνοθέτης προσπαθεί να μεταφέρει τη μυστηριώδη ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Το έναυσμα ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή που παρακολούθησε, στη διάρκεια της οποίας τράβηξε το ενδιαφέρον του το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων που δόθηκαν προς απάντηση στα παιδιά του 1983 και στους γονείς τους.

«Υποτίθεται πως επρόκειτο για μια έρευνα για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά στα ερωτηματολόγια υπήρχαν και μεταφυσικές ερωτήσεις του στιλ "ακούς φωνές όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος γύρω σου;'' ή "πιστεύεις ότι η σκέψη σου επηρεάζει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;". Έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω μια ταινία μυστηρίου γι' αυτά τα παιδιά» λέει ο βραβευμένος σκηνοθέτης.

Μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχει το χάρισμα της συναισθησίας, όπως η ηρωίδα την οποία θα ενσαρκώσει στο φιλμ, ωστόσο η γεννημένη τον Απρίλιο του 1983 Ευγενία Δημητροπούλου είναι ένα «παιδί Indigo» που υποβλήθηκε στα συγκεκριμένα τεστ της Ακαδημίας Αθηνών.

134rt32q5t53qr_5.jpg
«Όταν φοιτούσα στη Γ' Λυκείου εστάλησαν σε μένα και στους συμμαθητές μου διπλά ερωτηματολόγια, για εμάς και για τους γονείς μας, τα οποία μας ζητήθηκε να συμπληρώσουμε ξεχωριστά κι έπειτα να τα βάλουμε στον ίδιο φάκελο και να τα παραδώσουμε στον διευθυντή του ��χολείου» λέει η δημοφιλής ηθοποιός.

«Οι ερωτήσεις προέρχονταν από διάφορα πεδία. Κάποιες ήταν ψυχολογικές, άλλες είχαν να κάνουν με πρακτικά θέματα και ορισμένες αφορούσαν σε ιδιαίτερες ικανότητες, όπως -για παράδειγμα- αν αντιλαμβανόμαστε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν» συνεχίζει.

Έκτοτε καλλιεργήθηκε ένας... μύθος γι' αυτή την υπόθεση, την οποία η Ευγενία παρακολουθούσε ανά διαστήματα σε τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες.

«Δεν πήρα ποτέ μόνη μου την πρωτοβουλία να απευθυνθώ είτε στο υπουργείο Παιδείας είτε στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να έχω μια επίσημη απάντηση. Έχω όμως πάντα απορίες γι' αυτό που συνέβη τότε» τονίζει.

Η ίδια λέει ότι θεωρεί πως έχει ανεπτυγμένο ένστικτο, ��λλά -όπως τονίζει- αυτό δεν είναι γνώρισμα μόνο των «παιδιών του '83», αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top