Κάπα Research: Η πρώτη έρευνα για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία στην πρόθεση ψήφου για τις επαναληπτικές εκλογές

Εκλογές 21ης Μαΐου: Έρευνα Κάπα Research Για Το Αποτέλεσμα

Θετικά είναι τα συναισθήματα που δημιούργησε στην πλειοψηφία των πολιτών το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research, στις 22-23 Μαΐου.

Δείτε εδώ την πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου

Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα δίνει και μια εικόνα των τάσεων για τις δεύτερες εκλογές καθώς και για το ενδεχόμενο αναδιάταξης των συσχετισμών, ενώ καταγράφει τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών από τη δεύτερη κάλπη.

Συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών

Όσον αφορά στον αντίκτυπο που είχε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, την Κυριακή 21 Μαΐου, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 50% της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά, με το 21% να δηλώνει «ικανοποίηση», το 15% «ελπίδα» και το 14% «ανακούφιση».

Αντίθετα, το 44% των πολιτών εκφράζει «ανησυχία» (15%), «θυμό/οργή» (15%) και «λύπη» (14%), ενώ ένα ποσοστό 5% δήλωσε «αδιαφορία» και 1% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Eκτίμηση για την πορεία της χώρας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα για τη χώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι «σίγουρα καλύτερα» (31%) και «μάλλον καλύτερα» (19%), έναντι ποσοστού 38% που εμφανίζονται απαισιόδοξοι: «σίγουρα χειρότερα (26%) και «μάλλον χειρότερα» (12%).

Πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας 

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 35% ότι θεωρούν πιο ικανό για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 43% απάντησε ότι η αντιπολίτευση είχε σημαντικές αδυναμίες. 

Νέες εκλογές: Aυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ;

Για τις επαναληπτικές εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία με ποσοστό 56%, έναντι μόλις 28% που εκτιμά ότι θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Νέες εκλογές: Eνίσχυση ΣΥΡΙΖΑ ή αντικατάστασή του από το ΠΑΣΟΚ;

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ. 

Άποψη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το 46% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ μόλις το 33% εκτιμά ότι το κόμμα θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πρόθεση ψήφου

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου στις επαναληπτικές εκλογές 2023.

Οι ερωτηθέντες στην πρόθεση με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου απάντησαν ότι εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή θα ψήφιζαν σε ποσοστό 41,3% τη Νέα Δημοκρατία, ενώ θα έβγαζαν επτακομματική Βουλή, αφού πέραν από τα κόμματα της πρώτης κάλπης, στις επόμενες εκλογές βλέπουν να περνούν το όριο του 3% τόσο το κόμμα Νίκη όσο και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν:

  • Νέα Δημοκρατία: 41,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,5%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 14,4%
  • ΚΚΕ: 7,2%
  • Ελληνική Λύση: 4,6%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
  • Νίκη: 3,5%

Πρόθεση ψήφου συγκριτικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου

Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 0,5 μονάδες, από το 40,8% στο 41,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει επιπλέον 0,6 μονάδες στο 19,5% από 20,1%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 14,4% από 11,5% την 21η Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά στο 7,2%. Ελαφρώς υψηλότερα κινείται η Ελληνική Λύση, στο 4,6% από 4,5%.

Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό 3,9%, όπως και το κόμμα Νίκη με 3,5%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top