Στο Προεδρικό ο Ιωάννης Σαρμάς - Έλαβε εντολή για υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ολοταχώς για επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 13:00 o Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, προκειμένου να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ’ του Συντάγματος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς - Ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός/  Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιωάννης Σαρμάς - Ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός/  Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχγών επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Κάλπες στις 25 Ιουνίου

«Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκλογές 2023: Tα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Το όνομα του Ιωάννη Σαρμά ήταν το επικρατέστερο ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, αφού είναι ο «αρχαιότερος» των ανώνατων δικαστικών.

Aνέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς- Ο διάλογος με την ΠτΔ/ βίντεο ΕΡΤ

Ιωάννης Σαρμάς: O διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠτΔ: Καλώς ήλθατε, καλημέρα! Σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε μετά τη διαδικασία και μετά τις εκλογές και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου διαπιστώθηκε και τυπικά η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 φτάσαμε στην πρόβλεψη υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ενημέρωσα ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα προτείνω εσάς.

Ο Ιωάννης Σαρμάς έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο Ιωάννης Σαρμάς έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης/ Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Σαρμάς: Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική υποχρέωση να ανταποκριθώ και ταυτόχρονα καθήκον μου ως πολίτης.

ΠτΔ: Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Τα επόμενα στάδια έως τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου

Αύριο αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και την Παρασκευή 26/5 η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Την Κυριακή 29 Μαΐου θα γίνει η σύγκληση της Βουλής, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο/  Eurokinissi Τζούμας Κώστας

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο/  Eurokinissi Τζούμας Κώστας

Στη συνέχεια, ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς 

Ο Γιάννης Σαρμάς γεννήθηκε το 1957, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά σε ποινικό, δημόσιο δίκαιο και δημόσια οικονομικά στο Παρίσι.

Είναι επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς/ INTIME

Από το 1987 έως το 1993 διετέλεσε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας και από το 1993 κι εφεξής δικαστής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διετέλεσε 12 έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε, ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων και κατάφερε να περιορίσει τις εκκρεμούσες δικογραφίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top