Εκλογές 2023: Tα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ποια πρόσωπα φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει»

Tα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση- βίντεο ΣΚΑΪ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα «οδηγήσει» τη χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκροτήσει κυβέρνηση με επικεφαλής δικαστικό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Οι βασικές αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει εκλεγεί, ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα, με κύριο σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές. Κατά κανόνα η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποτελείται από πολιτικούς.

Συνήθως τοποθετείται όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της ή έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οπότε ορίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. 

Εκλογές 2023: Στις 11:00 οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό

Στις βασικές αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, η διασφάλιση της ελεύθερης και ανόθευτης της λαϊκής βούλησης και η ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα. Στο διάστημα που η υπηρεσιακή κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας διεκπεραιώνει έκτακτες υποθέσεις και παίρνει αποφάσεις για καταστάσεις που δεν ήταν δυνατόν να αναβληθούν.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Οι αλλαγές σε σύγκριση με τις 21 Μαΐου  

Tα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Είναι ο «αρχαιότερος» εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορκιστεί την Πέμπτη. 

O Ιωάννης Σαρμάς/ Eurokinissi Tάκης Σάγιας

O Ιωάννης Σαρμάς/ Eurokinissi Tάκης Σάγιας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα πρόσωπα για τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας. 

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης επί τιμή, Βασίλης Κασκαρέλης

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ,  Παύλος Αποστολίδης και ο  πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή 26 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί. 

Το χρονοδιάγραμμα έως τις επαναληπτικές εκλογές

Την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top