Εκλογές 2023: Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα

«Ο Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους»

Εκλογές 2023: Τελικό exit poll - Βίντεο Star 

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τις ελληνικές εκλογές 2023, το αποτέλεσμα των exit poll που δείχνουν «σαρωτική» νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την προοπτική δεύτερης αναμέτρησης σε λίγες εβδομάδες.

Εκλογές 2023: Σαρωτική νίκη για ΝΔ - Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Exit Poll: Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Ο κύβος ερρίφθη για δεύτερες κάλπες - Η πιθανότερη ημερομηνία

Το BBC επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι ο μεγάλος νικητής των ελληνικών εκλογών, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Το βρετανικό δίκτυο σχολιάζει ακόμη ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της 21ης Μαΐου, που θα του δώσει κεντρικό ρόλο (kingmaker) στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ανδρουλάκης: «Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη βραδιά για το ΠΑΣΟΚ»

Εκλογές 2023: Τι γράφουν τα ξένα μέσα για τα πρώτα αποτελέσματα

Το Associated Press γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει όσες έδρες χρειάζονται σύμωνα με τη μέθοδο της απλής αναλογικής για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερο γύρο εκλογών στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

εκλογές 2023

Το Bloomberg σχολιάζει ότι oι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η επόμενη αναμέτρηση στην Ελλάδα θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα και όχι τη μέθοδο της απλής αναλογικής που θα δώσει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία και στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Εκλογές 2023: Τι γράφουν τα ξένα μέσα για τα πρώτα αποτελέσματα
 

Στη γαλλική Liberation σχολιάζουν ότι «οι συντηρητικοί είναι επικεφαλής» με ευρεία διαφορά σύμφωνα με τα exit poll. Γράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μακράν πίσω». Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, «το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προοιωνίζεται δυσκολίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

εκλογές

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top