Επαναληπτικές εκλογές: Κάνε το test και δες ποιο κόμμα είναι πιο κοντά σου

Το ερωτηματολόγιο του Choose4Greece που βοηθά τους αναποφάσιστους

Όλα όσα είπε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Λίγο πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ανανεωμένη επέστρεψε η εφαρμογή Choose4Greece, φιλοδοξώντας σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση να βοηθήσει τους χιλιάδες αναποφάσιστους ψηφοφόρους να ξεδιαλύνουν μέσα τους σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν και τι θα ψηφίσουν.  

«Το Choose4Greece είναι ένας ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου. Πρόκειται για μία πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες- ψηφοφόροι μπορούν να απαντήσουν σε 22 ερωτήματα και στη συνέχεια η πλατφόρμα να υπολογίσει τις αποστάσεις των απαντήσεων με τις αντίστοιχες απαντήσεις- θέσεις που έχουν δώσει τα κόμματα στα συγκεκριμένα 22 θέματα», είπε στο star.gr ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και οι πληροφορίες αυστηρά εμπιστευτικές. Σκοπός του Choose4Greece είναι να βοηθήσει τους πολίτες να εξετάσουν με ποιον τρόπο οι πολιτικές απόψεις τους ταιριάζουν με αυτές των πολιτικών κομμάτων και να τους επιτρέψει να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων στις εκλογές. Η εφαρμογή είναι αποκλειστικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα.

Όπως εξήγησε οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις σε ένα σύνολο θεμάτων που ξεκινούν από την εξωτερική πολιτική και φτάνουν μέχρι θεσμικά ζητήματα και κοινωνικά.

«Ενδεικτικά, υπάρχουν ερωτήματα όπως “Αν η Ελλάδα έπρεπε να στείλει όπλα στην Ουκρανία”, “Αν η γυναικοκτονία θα πρέπει να θεσπιστεί ως ιδιώνυμο έγκλημα”, “Αν θα πρέπει αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους”, “Αν θα πρέπει οι Aνεξάρτητες Aρχές να έχουν μεγαλύτερο ελεγκτικό ρόλο, έναντι της εκάστοτε κυβέρνησης”».

Εκλογές 2023: Tα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό παράγεται ένας βαθμός συνάφειας που κάθε χρήστης έχει με το κάθε κόμμα

«Αν θέλει, λοιπόν, κάποιος να λειτουργήσει στις εκλογές, απολύτως θεματικά, η πλατφόρμα του δίνει απάντηση, ποιο κόμμα είναι πραγματικά το κοντινότερό του. Υπάρχουν και οπτικά γραφήματα για τη διευκόλυνση της πληροφορίας, άρα μπορούμε να βρούμε πού βρισκόμαστε εμείς, είτε σε ένα επίπεδο 2 αξόνων, είτε να δούμε τον βαθμό στον οποίον επικαλυπτόμαστε με το κάθε κόμμα. Θα έχουμε δηλαδή ένα ποσοστό, ένα νούμερο».

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται και σε οπτικά γραφήματα

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης το ενδιαφέρον στην πλατφόρμα για τις φετινές εκλογές είναι ότι προσφέρεται στον χρήστη- ψηφοφόρο η εικόνα των προτιμήσεων ψήφου που έχουν άνθρωποι με τις ίδιες με αυτόν θέσεις.

«Ουσιαστικά η πλατφόρμα έχει την πληροφορία για άλλους χρήστες που απάντησαν με παρόμοιο τρόπο στα ερωτήματα και επειδή έχει καταγράψει τη δική τους πρόθεση ψήφου μας λέει τι ψηφίζουν οι άλλοι άνθρωποι με τις ίδιες απόψεις ή ότι οι περισσότεροι ψηφίζουν το Χ κόμμα και κάποιοι το κόμμα Ψ».

 Λαζόπουλος για Σαββόπουλο: Κάτι ξέβαψε στην πλατεία και γίναμε λίγο μπλε

Λίγα λόγια για τη λειτουργία του Choose4Greece

Η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε στις εκλογές του 2012, ενώ είναι σχεδιασμένη από ακαδημαϊκούς Φορείς, με επίκεντρο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία πολυάριθμη ερευνητική ομάδα καθώς πέρα από το σχεδιασμό των ερωτήσεων ή των τεχνικών απαιτήσεων που έχει μία τέτοια πλατφόρμα υπάρχει και η ανάγκη της κωδικοποίησης των προγραμμάτων των κομμάτων. Σε αυτήν μετέχει μεγάλος αριθμός νεότερων μελετητών και πτυχιούχων των τμημάτων μας, οι οποίοι αναλαμβάνουν ο καθένας να δει τα προγράμματα του κάθε κόμματος, ώστε να εντοπίσει την πληροφορία. Στη συνέχεια οι απαντήσεις συγκρίνονται μεταξύ τους, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της κωδικοποίησης», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top