Debate - Βαρουφάκης: «Απαραίτητη η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας»

Οι απαντήσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο debate

Όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στην πρώτη ερώτηση του debate

Eρώτηση για το πρόγραμμα «Δήμητρα» και με τα «παράλληλα νομίσματα» δέχθηκε από τη διευθύντρια ειδήσεων και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Μάρα Ζαχαρέα, ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη», Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο του debate των πολιτικών αρχηγών.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τον άξονα της «Οικονομίας - ανάπτυξης - απασχόλησης», αποκάλυψε κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με το σύστημα των παράλληλων νομισμάτων, το οποίο και έχει μπει στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο debate

«Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτό ήταν ιδέα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφλανγκ Σόιμπλε, εγώ ήμουν κατά αυτής της λογικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κόμματος.

«Ένιωσα ένα ντεζαβού σαν να είμαι στο 2009 σε μία οικονομία που βρίσκεται υπό κατάρρευση, μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έλεγε ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη και μία αντιπολίτευση, κεντροαριστεράς, ριζοσπαστικού κέντρου, όπως θέλετε πείτε το, που έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά. Η χώρα μας κινείται σε ένα παγκόσμιο ναρκοπέδιο», ανέφερε παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης.

«Απαραίτητη η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας» - Η απάντηση Βαρουφάκη στην ερώτηση «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα» 

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega), στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα» τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. «Η αποτροπή είναι το παν», με άλλα λόγια. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

Η απάντηση Βαρουφάκη στην ερώτηση της ενότητας «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια»

«Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα Μνημόνια. Ξέρετε, άλλη χώρα να έχει Υπερταμείο; Που να ελέγχουν τη δημόσια περιουσία ξένοι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα για εκλεγμένα συμβούλια πολιτών. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ελληνικού FBI που θα ελέγχει τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. Εγώ ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε την Εξεταστική για το 2015, που εγώ τον παρακαλούσα».

Η απάντηση Βαρουφάκη στην ερώτηση της ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος»

«Το Χάρβαρντ είναι σαν τραστ, δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όλη η προσπάθεια γίνεται όχι για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, αλλά για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Έχει κλείσει από τα προοδευτικά κόμματα η πόρτα της συνεννόησης, εμείς δύο χρόνια ζητάμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι».

Η απάντηση Βαρουφάκη στην ερώτηση της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια»

«Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλλουμινίου. Το υδρογόνο είναι το μέλλον». 

Η απάντηση Βαρουφάκη στην ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά»

«Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στο ΕΚΠΑ, από τότε που γύρισα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδέων, η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστημία υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top