Ημέρα μνήμης: 22 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα!

Η μαύρη Πρωτομαγιά στην Ίμολα

Ημέρα μνήμης: 22 χρόνια χωρίς τον Άιρτον Σένα!

Πέρασαν 22 χρόνια από την Πρωτομαγιά που γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σαν σήμερα, έχασε τη ζωή του στην πίστα της Ίμολα ο Άιρτον Σένα!

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, που μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο ταλαντούχος οδηγός όλων των εποχών, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αν και οι συμπατριώτες του προτιμούν το ποδόσφαιρο, ο Άιρτον έδειξε από μικρός την αγάπη του για τα μηχανοκίνητα, παίρνοντας μέρος σε αγώνες καρτ από την ηλικία των 10 ετών.

ayrton_senna_beginning_-_formula_ford_1981_van_diemen.jpg

Το 1981 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αλλάξει κατηγορία: έφυγε από την Βραζιλία για την Αγγλία, όπου πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Formula Ford 1600, το οποίο και κατέκτησε. Το 1982 κέρδισε και τη βρετανική και την ευρωπαϊκή Formula Ford 2000, ενώ την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στη Φόρμουλα 3. Οι επιδόσεις του έκαναν πολλές ομάδες της Φόρμουλα 1 να ενδιαφερθούν γι' αυτόν, ωστόσο, κατέληξε στην πιο αδύναμη από όλες, την Τόλμαν.

Ο Σένα πήρε τον πρώτο του βαθμό στις 7 Απριλίου 1984 στο γκραν πρι της Νότιας Αφρικής, ενώ η μεγάλη επιτυχία ήρθε, την ίδια αγωνιστική περίοδο, στην πίστα του Μονακό, όπου τερμάτισε δεύτερος! Μάλιστα, εκείνη την ημέρα απέκτησε τη φήμη που τον ακολούθησε μέχρι τον θάνατο του: στο βρεγμένο οδόστρωμα, ήταν ανίκητος!

senna_champ.jpg

Την 1η Μαΐου του 1994, θα γινόταν το γκραν πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο, με το νεαρό τότε Ρούμπενς Μπαρικέλο ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά και το δεύτερο με τον Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ που βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα, τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα.

Στην πρώτη θέση της εκκίνησης, για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά, ήταν ο Σένα. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα, έφυγε από τη ζωή...

1417789328325.jpg

Η θλιβερή είδηση διαδόθηκε αστραπιαία παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ιταμάρ Φράνκο, ανακοίνωσε το θάνατο του Σένα από την τηλεόραση, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος και έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στη διάθεση της οικογένειας για να μεταφερθεί η σορός του στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top