Pulp: Ο άνθρωπος που τα βρήκε με την πάρτη του

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Έζησε νεαρός ως καταληψίας με εισόδημα ένα επίδομα ανεργίας

Ο Jarvis o Cocker έζησε, όπως πολλοί Άγγλοι παραδόξως, νεαρός ως καταληψίας με εισόδημα ένα επίδομα ανεργίας. Ο πατέρας του την έκανε για Αυστραλία, όταν εκείνος ήταν μόλις 7 ετών και δεν τον ξαναείδε μέχρι τα 30 του. Όταν τραγουδά λοιπόν πως «όσο και να θες, δε θα ζήσεις ποτέ σαν τους κοινούς ανθρώπους, γιατί όταν δυσκολέψουν τα πράγματα, θα πάρεις τηλέφωνο τον μπαμπάκα και θα τα λύσει όλα», το εννοεί.

Ο Jarv Is (όπως ονόμασε την τελευταία του μπάντα) λοιπόν ήταν ένας commoner, που τη βρήκε με την πάρτη του. Έκανε τα γυαλιά του να κολλήσουν στο πρόσωπό του βάζοντας από πίσω μεγάλα λάστιχα, κούνησε τη μέση του στο beat της μουσικής, έκρυψε το πρόσωπο πίσω από τα χέρια του και άφησε τον ρυθμό να τον κυριεύσει.

Τους Pulp τους έστησε στα 15 του, αλλά το μέταλλο της φωνής του δεν αναγνωρίστηκε μέχρι τα μέσα των 90s. Στα 60 του πια, τραγούδησε φορώντας βελούδινο κοστούμι ξαπλωμένος στη σκηνή του Release Athens Festival, με τη φωνή του να διαπερνά όλη την Πλατεία Νερού, χωρίς ίχνος κούρασης ή γερασμένης φωνητικής χορδής. Γιατί ακόμα και όσοι δεν τον συμπαθούν τον έκφυλο αυτό γεράκο, όπως μπορεί να είπαν, ή την ποπ μουσική του, παραδέχθηκαν πως αυτό που κάνει, το κάνει καλά, πολύ καλά.

Η φωνή του είναι μουσικό όργανο, όπως και να το κάνεις. Αλλά και το μυαλό του και η πολιτική του άποψη και το στυλ-αντιστύλ. Τελείωσε κι ο ίδιος το St. Martins, εργάστηκε ως DJ, εκφωνητής, δημοσιογράφος, παρουσιαστής. Οι θαυμαστές του περιλαμβάνουν τον σκηνοθέτη Wes Anderson, που τον έχει «προσλάβει» σε διάφορες ταινίες του, τον Nick Cave και τους Hives, που τον έχουν «χρησιμοποιήσει» σε βίντεο κλιπ τους, τον Noel Gallagher των Oasis, που είχε πει πως έπρεπε να του δοθεί ο τίτλος του ιππότη.

Οι Αθηναίοι -και όχι μόνο- έσπευσαν κι εκείνοι να δουν τον σταρ από τη Μεγάλη Βρετανία στην ίσως πολυπληθέστερη συναυλιακή συγκέντρωση του φετινού καλοκαιριού. Τι κι αν είχε ξαναπαίξει στην Ελλάδα άλλες δύο φορές, η τρίτη αυτή πρέπει να ήταν και η μεγαλύτερη. Μη σπρώχνεστε, μου ερχόταν αν πω. Όλοι είδατε τελικά τον μύθο, όπου κι αν καθίσατε. «Οι ψηλοί να κάνουν άκρη», ακούστηκε μια φωνή. «Τι λες χρυσή μου, αυτά στα θέατρα με τις αριθμημένες θέσεις», ήρθε η απάντηση.

Γιατί το κορμί του Jarvis είναι για ιδρωμένους Άγγλους που βρωμάνε μπύρα στριμωγμένους σε μια παμπ. Και αν θες να βλέπεις common people like him, πρέπει να μάθεις να «συναυλιάζεσαι». Να τα βρεις με την πάρτη σου, ακριβώς όπως ο Jarvis. Until next time λοιπόν! Ta ta.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top