Μετά τον κορωνοϊό τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο

Φωτογραφια αρθρογραφου

Ανάγκες  αναπροσαρμογής σε όλα τα επίπεδα 

H πανδημία του κορωνοϊού δεν θέτει σε δοκιμασία μόνο το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας (όπως συμβαίνει βέβαια και με τα αντίστοιχα συστήματα υγείας της μεγάλης πλειοψηφίας κρατών). Θέτει επίσης σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή, τους συσχετισμούς δυνάμεων στην πολιτική ζωή και την άσκηση κεντρικής εξουσίας, τις αντοχές της οικονομίας, θεωρητικά ακόμα και την ίδια την άμυνα της χώρας ή και την γεωπολιτική της θέση. 

Στο πεδίο της πολιτικής επικαιρότητας είναι ήδη προφανές πως η δοκιμασία που υφίσταται η χώρα δημιουργεί αυτομάτως συνθήκες συναίνεσης, όπως φαίνεται όχι μόνο από τον λόγο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από τη στάση σε γενικές γραμμές και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. 

Ενδεικτική του νέου περιβάλλοντος είναι η ασυνήθιστα συναινετική δήλωση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία απένειμε τα εύσημα στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση, όπως και στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο πειρασμός όμως της «κοκορομαχίας» δεν λείπει και όπως είναι προφανές από τον επιθετικό λόγο συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να λείψει, χωρίς να αποκλείεται στο προσεχές μέλλον μάλιστα να γίνει ακόμη εντονότερος.

Αντίστροφα, ούτε ο  πειρασμός στελεχών της ΝΔ για αντιπολίτευση στην…  αντιπολίτευση λείπει, ;σαν αντιδραση, αν και τον τόνο τον  δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τη διαλλακτική στάση του. Γεγονός είναι πάντως πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλες τις φάσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε περάσει στην  «πολεμική αντιπαράθεση» εκείνων των ημερών.  Το αν δε συμβεί γενικώς ή απλώς δεν έχει συμβεί ακόμα, θα αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση «αποτύπωμα» του κορωνοϊού θα υπάρξει και στην πολιτική ζωή, την οποία ήδη επηρεάσει και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο.   

Όσον αφορά την οικονομία είναι πασιφανές πως η χώρα μας θεωρητικά είναι περισσότερο ευάλωτη, καθώς εξέρχεται από μία τεράστια,  δεκαετή,  οικονομική κρίση από την οποία δοκιμάσθηκε σε όλα τα επίπεδα.  Σε μια στιγμή που πάσχιζε να ανακάμψει και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες σε όλους τους τομείς και να επηρεάσουν την επίσης τραυματισμένη κοινωνική συνοχή, όπως τότε που  οι κατηγορίες για «γερμανοτσολιάδες» ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Αυτή τη φορά όμως, πέραν των μέτρων που έχει ήδη ληφθεί σε εγχώριο επίπεδο, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της «μάχης του ευρωομολόγου», για την οποία ήδη υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ κρατών όπως η Γαλλία (που είναι αναφανδόν  υπέρ όπως επίσης μεταξύ άλλων η Ελλάδα) και η «ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας»  Γερμανία. Από τα μέτρα τα οποία θα υπάρξουν για την επόμενη ημέρα και το αν  θα διατεθεί η μεγάλη οικονομική ένεση που απαιτείται θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο  μέρος αν θα υπάρξει rebound.  Το γεγονός ότι ακόμη και οι ΗΠΑ επιστρέφουν σε κεϋνσιανές λογικές για την ανάπτυξη, μέσω της τόνωσης της απασχόλησης και της δημιουργίας έργων υποδομής, είναι ένα στοιχείο που συνηγορεί στο ότι και οι «σκληροί βορειοευρωπαίοι» θα ρίξουν νερό στα κρασί τους, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.  Ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα είναι ότι από τους κλάδους που έχουν πληρώσει πρώτοι βαρύτατο πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού είναι ο Τουρισμός, ο οποίος έμεινε όρθιος ακόμα κατά την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας.                                               
Η πανδημία έχει όμως επιπτώσεις ακόμα και σε επίπεδο αμυντικής πολιτικής, καθώς είναι ευνόητο τι μπορεί να σημαίνει να τεθούν εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας μεγάλες στρατιωτικές μονάδες  στα σύνορα, την ίδια ώρα που οι ασύμμετρες απειλές εξακολουθούν  να υπάρχουν από τη γειτονική Τουρκία, η οποία όμως λόγω της απόκρυψης της κατάστασης από τον Πρόεδρό της Ερντογάν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ίδιο, αναπόφευκτα, ισχύει και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οποία θα επηρεάσει μία τυχόν αποδυνάμωση της δυνατότητάς της να λειτουργεί ως ισχυρός αποτρεπτικός βραχίονας της  Δύσης στην ευρύτερη περιοχή. 

Μακροπρόθεσμα  βεβαίως μπορεί η Ελλάδα εφόσον συνεχίσει να αντιδρά αποτελεσματική στην πρόκληση, να βγει ακόμη και  κερδισμένη από το «ανακάτεμα» της τράπουλας σε όλα τα επίπεδα.  αν και η κύρια ευχή όλων μας είναι σύντομα να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης για όλο τον πλανήτη. Όποτε και εάν αυτό γίνει τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο και οφείλουμε υπό συνθήκες εθνικής ενότητας να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, με όλα τα μέσα και σε όλους τους τομείς.  
                
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top