Πώς οι πλειστηριασμοί… μπορεί να «δυναμιτίσουν» την αξιολόγηση

Τελεσίγραφο από Ευρωπαίους αξιωματούχους και για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να «δυναμιτίσουν» την αξιολόγηση

Tο θέμα των πλειστηριασμών και της ασφάλειας των συμβολαιογράφων μπορεί να δυναμιτίσει την αξιολόγηση επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα αλλιώς η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί, ξεκαθάριζαν αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αναμένουν να δουν τους πλειστηριασμούς «να συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες και σε όλη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις», ενώ συγχρόνως επισημαίνουν ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, θα βρει τον τρόπο να το πετύχει. Αν θέλουν να σταματήσουν τη βία μπορούν να τη σταματήσουν».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν «όλα τα μέτρα, ώστε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να μην κρύβονται πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Είχε προηγηθεί ευρεία συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

- Η αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα, όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς και

- Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι ότι στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλ. ή 1 εκατ. ευρώ δεν είναι υπερασπίσιμο και δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα». «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».

Ορόσημο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η 29η Νοεμβρίου που θα πρέπει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των συμβολαιογράφων που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες –εφόσον προηγουμένως αποφασιστεί η αναστολή της αποχής από τους συμβολαιογράφους– είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά όχι σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή με βάση το πρόγραμμα των τριών ημερών ανά εβδομάδα, κάτι που επίσης απαιτεί νομοθετική αλλαγή και σε κάθε περίπτωση συμφωνία με τους θεσμούς.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top