Κρίσιμη συνεδρίαση για αξιολόγηση - Xρέος και ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup

Το ελληνικό πρόγραμμα στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου   

Το θέμα της ελληνικής τέταρτης αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της ενεργοποίησης ή όχι του χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του eurogroup στις Βρυξέλλες.

Δίνοντας το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γάλλος Υπουργός οικονομικών, προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου τόνισε πως “οφείλουμε να κλείσουμε τη τέταρτη αξιολόγηση τον Ιούνιο” συμπληρώνοντας πως “η Ελλάδα πήρε σημαντικές αποφάσεις και θα συνεχίσει στη πορεία αυτή”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε πως “μόλις ολοκληρωθεί το Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό για το χρέος ξεκάθαρο και ισχυρό”. Σήμερα το πρωί είχαμε μια συνάντηση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μια ισχυρή και ξεκάθαρη συμφωνία τον Ιούνιο”, σημείωσε.

Αμέσως μετά,  ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ τόνισε πως "δεν πρέπει να αναμένουμε  συμφωνία για το χρέος σήμερα και τα ζητήματα αναφορικά με το ΔΝΤ θα αποφασιστούν σε επόμενη φάση".

Τέλος ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, χαιρέτισε  τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και ζήτησε τώρα οι σχετικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν. Σε σχέση με το ΔΝΤ δήλωσε πως “βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία” και πως “είναι σημαντικό να συμμετέχει”, συμπληρώνοντας πως ο κύριος στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης με όλες τις μεταρρυθμίσεις εφαρμοσμένες και σχεδιασμένες έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει επιτυχώς πρόσβαση στις αγορές.

Οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν σήμερα νωρίτερα με στελέχη του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, όμως δεν κατέληξαν σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα. Πηγές μετέφεραν στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι οι δύο πλευρές δεν γεφύρωσαν τις διαφορές τους πλήρως. Σε κάθε περίπτωση οι εκτελεστικές αποφάσεις δεν θα μπορέσουν να ληφθούν πριν από την εκπλήρωση από πλευράς Ελλάδας όλων των σχετικών προαπαιτούμενων που περιγράφονται στο SLA (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού). Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν την συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Οι δύο πλευρές διαφωνούν πλέον μόνο σε τεχνικές παραδοχές της επέμβασης στο χρέος, που κυρίως έχουν να κάνουν με το εύρος της επέκτασης της ωρίμανσης μιας σειράς ελληνικών ομολόγων. Το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη επιμήκυνση από όση έχει προϋπολογίσει ο ESM και το EWG.

Σε γενικές γραμμές, η όποια απόφαση όταν αυτή τελικώς ληφθεί θα πρέπει να περιέχει μια σειρά από χαρακτηριστικά:

- Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει το απλό Post Program Surveillance της Κύπρου και των υπολοίπων χωρών σε πρόγραμμα διότι θα λαμβάνει ενίσχυση με τη μορφή αναδιάρθρωσης και μετά την 20η Αυγούστου. Το χρέος καμίας από τις άλλες χώρες σε πρόγραμμα δεν αναδιαρθρώθηκε πριν ή μετά τη διάσωσή τους (με άλλη μέθοδο πέραν της φτηνής δανειοδότησης).

- Η Ελλάδα ενέχει διαχειριστικούς κινδύνους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν εμπράγματες δεσμεύσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ανατραπούν. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι το να μην υπάρχει αυτοματισμός στις σχετικές πράξεις που συνιστούν την αναδιάρθρωση του χρέους.

- Η αναδιάρθρωση θα γίνει σε τρία ή τέσσερα κύματα. Η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ και τμήματος των ακριβών διμερών δανείων του 2010 θα είναι το πρώτο κύμα και ο στόχος (της Κομισιόν και του ESM) είναι αυτό να συμβεί πριν από την 20η Αυγούστου - με χρήματα του σημερινού προγράμματος.

- Οι υπόλοιπες πράξεις (μειώσεις επιτοκίων, επέκταση ωριμάνσεως, ANFAS SMPs κτλ) θα εκτελεστούν ως το 2022, υπό όρους (τήρηση πλεονασμάτων, συνέχιση μεταρρυθμίσεων, τήρηση του αναπτυξιακού, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.)

- Ο μη αυτόματος γαλλικός μηχανισμός  (δηλαδή το σύστημα σύνδεσης των πληρωμών με την ανάπτυξη) δεν θα ενεργοποιηθεί, παρά μόνο πριν το τέλος της πρώτης 5ετίας, δηλαδή το νωρίτερο το 2023, και μόνο με νέα απόφαση του eurogroup και εθνικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.

- Γενικώς,  οι εθνικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα για κάθε ένα μέτρο, όπως συμβαίνει έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα. Επιβάλλονται εξάλλου από τη συνθήκη του ESM.

Δείτε στο vidεo  το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού για το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top