Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Σε ποια πρόταση του Νίμιτς είπε «όχι» η Ελλάδα

Συναντήθηκε με τον αμερικανό ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς: Καμία πίεση για το θέμα από τις ΗΠΑ

Με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, πως δεν υπάρχει καμία προτροπή ή πίεση από τις ΗΠΑ για να κλείσει το Σκοπιανό.

 «Όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις» είπε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση μέσω μίας από εκ των ονομασιών που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει απορρίψει την πέμπτη πρόταση [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Ο ίδιος τόνισε πως στο τραπέζι έπεσε και το Κυπριακό: «Αναφέρθηκα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα "πρόβλημα" απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στον Πομπέο και τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη: «Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά, όπως ξέρετε, η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».

Τέλος, τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι σκεπτικοί για το θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία.

Την Παρασκευή η νέα συνάντηση για το Σκοπιανό 

Ο κ. Κοτζιάς θα παραμείνει και την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, συνεχίζοντας τις επαφές και τις συναντήσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσει τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε ακόμη: Σκοπιανό: Τέλος η «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Ποιες ονομασίες «παίζουν» δυνατά

Το νέο ραντεβού για το Σκοπιανό θα γίνει την Παρασκευή, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και της σκοπιανής αντιπροσωπείας.

Τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς

Οι erga omnes ονομασίες που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο τραπέζι από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, είναι πέντε:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Επιμένει για «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο Ζάεφ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, η σκοπιανή πλευρά έριξε στο τραπέζι την πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν», με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, να σπεύδει να την υποστηρίξει με θέρμη.

Διαβάστε ακόμη: Η εξέγερση του Ίλιντεν και η σύνδεσή της με το όνομα της ΠΓΔΜ

Μετά την απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων, η ονομασία αυτή φαίνεται πως... «κάηκε».

Ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο, τη Δευτέρα επανήλθε στο θέμα, στηρίζοντας εκ νέου τη συγκεκριμένη πρόταση: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, ένας διανοούμενος, ένας απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Αρχικά, ας κοιτάξουμε αυτή τη λύση ως το τέλος και απευθύνω έκκληση σε όλους στην Ελλάδα να τη σκεφτούν, διότι αξίζει τον κόπο».

Τη στήριξή του στο συγκεκριμένη λύση έσπευσε να εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση, που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top