Νέες αντικειμενικές: Μέχρι 100% οι αυξήσεις - Οι εισηγήσεις στον Τσακαλώτο και... ο ΕΝΦΙΑ

Οι 5 παράγοντες που τις διαμορφώνουν- Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των εισηγήσεων

Νέες αντικειμενικές: Μέχρι 100% οι αυξήσεις των τιμών

Μεγάλες ανατροπές τόσο στις τιμές των ακινήτων όσο και στον ΕΝΦΙΑ (αφού ο φόρος υπολογίζεται βάσει αυτών) θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα παραδοθούν από τους εκτιμητές έως τις 22 Μαρτίου.

Με την τελευταία επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να έχει γίνει το 2007, ο χάρτης της αγοράς ακινήτων έχει αλλάξει δραματικά μετά την οικονομική κρίση που έριξε τις τιμές των διαμερισμάτων. 

Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές τιμές που θα παραδώσουν αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην πλειονότητα των πόλεων και των περιοχών στην περιφέρεια θα υπάρχουν αυξήσεις της τάξεως του 20-30%, ενώ υπάρχουν και περιοχές (πχ. Κρήτη) που οι εισηγήσεις αγγίζουν αύξηση με τριψήφιο νούμερο, δηλαδή 100%! 

Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι μεικτή. Σε φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, τα Καμίνια κτλ., όπου οι αντικειμενικές τιμές έχουν παραμείνει σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο του ελάχιστου κατασκευαστικού κόστους για λόγους κοινωνικούς, προβλέπονται αυξήσεις των τιμών ζώνης. Στον αντίποδα, σε σημεία όπου οι τιμές είναι υψηλές, κυρίως στα βόρεια προάστια (π.χ. Φιλοθέη), η πορεία των εισηγούμενων τιμών ζώνης είναι αντίστροφη, καθώς οι τιμές πώλησης είναι πλέον αισθητά χαμηλότερες, ελλείψει ζήτησης και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να κρατήσουν τις αξίες σε υψηλότερο επίπεδο. 

Απόλυτος στόχος η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως

Τη σκυτάλη μετά την παράδοση των εισηγήσεων από τους εκτιμητές θα την πάρει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Η αποστολή της είναι να «τσεκάρει» και να διορθώσει, όπου κρίνει πως επιβάλλεται, τις αντικειμενικές τιμές που προτείνουν οι εισηγητές.

Σε κάθε περίπτωση, ο απόλυτος στόχος είναι ένας: οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές να μην διαταράξουν… τον προϋπολογισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλαδή τον στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ετησίως από τον φόρο ακινήτων.

Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν τις αντικειμενικές

Σύμφωνα με το capital.gr, οι εκτιμητές έχουν βασιστεί σε 5 παραμέτρους. Ειδικότερα: 

- Στα δεδομένα τιμών που συλλέγουν, επεξεργάζονται και διατηρούν μεγάλα δίκτυα κτηματομεσιτικών εταιρειών

- Στις αγγελίες με τις ζητούμενες τιμές πώλησης των ακινήτων

- Στις αγγελίες για τα ζητούμενα μισθώματα των ακινήτων σε κάθε περιοχή

- Στις αξίες των ακινήτων που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλουν στην εφορία

- Στα δεδομένα τιμών ακινήτων που έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top