4 διαφορετικές εξηγήσεις μέσα σε ένα 24ωρο από τον Κουρουμπλή για την πετρελαιοκηλίδα!

Με μεγάλη καθυστέρηση ειδοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιας Ασφάλειας

Με τέσσερις διαφορετικές εξηγήσεις μέσα σε ένα 24ωρο επιχείρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να εξηγήσει την μεγάλη καθυστέρηση στην ειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA),  προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις και πυρά από την αντιπολίτευση

Όπως φαίνεται, το αίτημα για βοήθεια στον EMSA καθυστέρησε τρία  24ωρα!  

Το ναυάγιο έγινε στις 2.30 π.μ. της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου αλλά  το αίτημα στάλθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν διαψεύδουν η μία την άλλη και προκαλούν σύγχυση.

Εξήγηση 1η:  Το πλοίο ήταν σε αποστολή

Δήλωσε χθες το μεσημέρι στη  Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Επικοινωνήσαμε με ανθρώπους ΕΜSΑ εδώ στην Αθήνα και το πλοίο ήταν σε αποστολή… Αν λέω ψέματα τότε να ζητήσετε την παραίτησή μου».  

Ο ΕΜSΑ όμως τον άδειασε. «Έχουμε 16 πλοία διαθέσιμα» δήλωσε στο skai.gr η εκπρόσωπος του Οργανισμού Ραντίνα Ρούσεβα.    

Εξήγηση 2η: Το πλοίο θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες

Δήλωσε σήμερα το πρωί στον  ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας: «Το πλοίο ήταν στην Μάλτα , πάει με 10 κόμβους. Θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες».

Αυτή την φορά τον διέψευσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κάρλος Γκορδεχουέλα,  ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό αίτημα για βοήθεια ελήφθη μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου. «Στις 9.30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή» δήλωσε.  

Εξήγηση 3η:  Η κηλίδα φάνηκε να κατευθύνεται στον Πειραιά την Τρίτη  

Λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1  έδωσε και τρίτη διαφορετική εξήγηση:  

«Να είμαστε ρεαλιστές… Την Τρίτη φάνηκε ότι υπάρχει κηλίδα που να κατευθύνεται στον Πειραιά».

Εξήγηση 4η: Το πλοίο του EMSA  δεν χωρούσε στα λιμανάκια της Σαλαμίνας

Την ίδια ώρα μιλούσε στο ραδιόφωνο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων , ο υφιστάμενος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός  και έδινε μια τελείως διαφορετική εξήγηση:

«Στα λιμανάκια ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει. Και για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι» δήλωσε στο «Πρακτορείο Fm».

Αλλά και το Λιμενικό ενημέρωσε τους δημάρχους του παράκτιου μετώπου  με καθυστέρηση τριών ημερών, το  μεσημέρι της Τετάρτης. Ήταν αναρμόδιοι, υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Τα έγγραφα  όμως αποδεικνύουν ότι  οι πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης  και πως  ζητούσαν από τους δημάρχους να εφαρμόσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης!   

Οι φωνές που μιλούν για  πολιτικές ευθύνες  αυξάνονται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, «πάντα υπάρχει η πολιτική ευθύνη σε υπουργό,  είναι θέμα του πρωθυπουργού να το αξιολογήσει» πρόσθεσε.   

«Δεν υπάρχει ταβάνι στην ανικανότητα»  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο Κερατσίνι συνομίλησε και με ψαράδες που εξέφρασαν την απόγνωσή τους και δήλωσαν ότι  «έχουμε καταστραφεί».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του υπουργού και στο «μπάχαλο» στον  συντονισμό, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάει και θα πάει όταν του το επιτρέψει το βαρύ του πρόγραμμα. Πρέπει όταν είσαι πρωθυπουργός να έχεις αίσθηση προτεραιοτήτων. Δεν μπορεί να είσαι απών. Ο πρωθυπουργός  είναι παντελώς απών» ισχυρίσθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον κ. Τσίπρα για τα ίδιο ζήτημα και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον REAL FM. «Τα έκανε θάλασσα. Και μάλιστα μία μαύρη θάλασσα από την οικολογική καταστροφή» υπογράμμισε.

Κριτική ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top