Τσίπρας: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με το σπαθί της - Αποχαιρετά οριστικά τα μνημόνια

Στο συνέδριο του Economist

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και βγαίνει από τα μνημόνια εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προτάσεις των δανειστών στα όρια του «ανορθολογισμού». «Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

O ίδιος επεσήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατό, δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική τόσο για την οικονομία, όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

«Δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας», σημείωσε κατηγορηματικά ο κ.Τσίπρας. 

Η χώρα μας διαθέτει υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ' όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες, είπε σε άλλο σημείο και τόνισε πως η προσήλωση της κυβέρνησης είναι πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσής της ανεργίας και αυτό θα γίνει μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων, όσο και των ξένων επενδύσεων.

«Το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης ήρθε για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα» είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός. 

«Το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο απο σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Η Ελλάδα δε θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.Θα βγεί με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Γι'αυτό και η Ελλάδα, δε θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγεί καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».

«Η Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες της και τη συμφωνία που πέτυχε για το χρέος γυρίζει σελίδα», τόνισε.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, «βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του».

«Είναι πια καιρός για την Ελλάδα να σηκωθεί ξανά στα πόδια της», σημείωσε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια προοδευτική επανάσταση απέναντι στην μονόπλευρη κι αέναη λιτότητα που η συντηρητική ηγεμονία επέβαλε και επιδιώκει να παγιώσει ως αναπόδραστη μοίρα», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top