Περισσότερη εξειδίκευση, τόσο των μέτρων της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους το 2018, όσο και των μακροοικονομικών παροδοχών που το συνεδεύει ζήτησε σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν, εντεταλμένος του ΔΝΤ για την Ευρώπη και εκπρόσωπος του Ταμείου στο χθεσινο Eurogroup..

O Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».

Συμπλήρωσε δε, ότι «έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

Ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξείρε πάντως τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και το αποτέλεσμα της συμφωνίας για τα μέτρα της 2ας Μαίου που ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο: «Eίναι ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα αυτό που υιοθέτησαν οι Έλληνες αυτή την εβδομάδα».

«Είναι το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», τόνισε και συμπλήρωσε πως «το πρόγραμμα αντιμετωπίζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματος που μπορεί να υποστηρίξει το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενoς ότι έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο και την διοίκηση».

Όπως επεσήμανε ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, ο Πόουλ Τόμσεν και όχι ο Ντάισελμπλουμ ή ο Σόιμπλε, ήταν αυτός που σταμάτησε τη συμφωνία, κι αυτό γιατί «οι μακροοικονομικές παραδοχές που ζητά για πολύ μεγάλο ορίζοντα μετά το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ δύσκολο να οριστικοποιηθούν».

Από την άλλη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: "Εργαζόμαστε για λύση στις 15 Ιουνίου, δεν ξεκινάμε από το μηδέν".

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Tags: