Χουλιαράκης: Αν δεν κλείσει η συμφωνία πάμε για 4ο μνημόνιο- ΝΔ: Είστε σοβαρή απειλή για τη χώρα

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη διάλεξή του- Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Χουλιαράκης: Αν δεν κλείσει η συμφωνία πάμε για 4ο μνημόνιο- ΝΔ: Είστε σοβαρή απειλή για τη χώρα

Ομιλία σε ημερίδα του London School of Economics έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Μάλιστα, ενώ ήταν να συμμετάσχει στο χθεσινό Euroworking Group, τελικά δεν πήγε.

Στην ομιλία του, λοιπόν, επικεντρώθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, στη δυσκολία αντιμετώπισης της κρίσης υπό συνθήκες περιορισμένου χώρου άσκησης πολιτικής, στους λόγους που απέτυχαν τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης (η ελάφρυνση του χρέους θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή με φιλόδοξους στόχους, λάθος αλληλουχία μεταρρυθμίσεων, αποτυχίες στην επικοινωνία), καθώς και στο πώς μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη (περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, δημιουργία χώρου για την ενίσχυση της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, βελτίωση του εύθραυστου πιστωτικού συστήματος, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, βελτίωση της επικοινωνίας).

Υπογράμμισε επίσης ότι ο κακός σχεδιασμός και τα αποτελέσματα των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης θα έφερναν ένα 3ο πρόγραμμα ακόμη και αν δεν γίνονταν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις καθηγητών, φοιτητών, δημοσιογράφων κ.ά., ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε:

1. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε δεσμευμένοι στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Η κυβέρνηση απέδωσε γρήγορα και από το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις (μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, επιστροφή της αξιοπιστίας στα δημοσιονομικά, υπέρβαση το 2016 του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση/εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος).

2. Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θα είναι πολύ κακό να κλείσει τον Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυξάνει την αβεβαιότητα, δημιουργεί προβλήματα (απομάκρυνση επενδύσεων) και θα προκαλέσει συζήτηση για ένα 4ο πρόγραμμα διάσωσης. Σε 5 μήνες δεν αποκλείεται η λύση να είναι καλύτερη από αυτή που μπορούμε να επιτύχουμε τώρα, ωστόσο, επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, έστω και με λίγο χειρότερη συμφωνία.

3. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια/προβλήματα που συναντήσαμε, το οποίο δεν περίμενα ότι θα έπαιζε τόσο σημαντικό ρόλο είναι η σωστή επικοινωνία, η οποία διαπλάσσει προσδοκίες και πολεμά την αβεβαιότητα.

4. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο μέσω των από πλευράς μας παραχωρήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που εμπλέκονται, καθώς και να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ και θεσμών. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένως διαψευσθεί στις προβλέψεις του για την Ελλάδα

5. Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και οι πρόσφατες στις ΗΠΑ, ίσως και να επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό ζήτημα, καθώς είναι καλύτερο να διαπραγματεύεται κανείς με αυτούς που ήδη γνωρίζει. Η κυβέρνηση Ομπάμα, για παράδειγμα, ήταν υποστηρικτική στο ζήτημά μας.

6. Η κυβέρνηση βλέπει θετικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, έχω κάνει αρκετά ταξίδια και συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ίσως να έχουμε στείλει μερικά λάθος μηνύματα προς το εξωτερικό, αυτά είναι τα προβλήματα στην επικοινωνία που προανέφερα.

7. Η ανεργία και η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό αποτελούν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει μειώσει την ανεργία (και γενικά και μεταξύ των νέων), ενώ εξετάζει τις δημόσιες δαπάνες για τυχόν σπατάλες ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν σε κοινωνικές πολιτικές και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

8. Υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απουσιάζει από συνεδρίαση του EWG, έγινε σε συνεννόηση με τον Τ. Βίζερ με τον οποίο έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αύριο.

Η απάντηση της ΝΔ για τη διάλεξη Χουλιαράκη στο L.S.E

«Ο κ. Χουλιαράκης, αντί να μετάσχει χθες στη συνεδρίαση του Euro Working Group, προτίμησε να κάνει διάλεξη στο L.S.E.

Είπε, μάλιστα, πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, θα επανέλθει η αβεβαιότητα και θα αρχίσει η συζήτηση για 4ο Μνημόνιο.

Παραδέχεται, δηλαδή, ότι η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης φέρνουν τη χώρα μπροστά σε ένα ακόμη Μνημόνιο, στην καλύτερη περίπτωση. Ή στην αναβίωση του Grexit, η οποία έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο.

Προϊδέασε μάλιστα, στην καλύτερη περίπτωση άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας, για μία επώδυνη, πολύ χειρότερη απ’ ότι υποστήριζαν, συμφωνία. Όπως έγινε και με την προηγούμενη αξιολόγηση.

Η Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντάς της ότι όσο καθυστερεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις και όσο ακολουθεί το εσφαλμένο μείγμα της υπερφορολόγησης των πολιτών τόσο ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος θα μεγαλώνει.

Και οι δηλώσεις Χουλιαράκη αποδεικνύουν ότι ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός καιροσκοπισμός του πρωθυπουργού συνιστούν σοβαρή απειλή για τη χώρα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη φορά το έγκλημα Τσίπρα - Βαρουφάκη του 2015». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top