Τζανακόπουλος: «Δεν θα δεχτούμε τη νομοθέτηση νέων μέτρων»- Τι απαντά στον Σόιμπλε

Κάλεσε τον Γερμανό υπουργό οικονομικών να κάνει συστάσεις στο ΔΝΤ και όχι στην ελληνική κυβέρνηση

Τζανακόπουλος: «Δεν θα δεχτούμε τη νομοθέτηση νέων μέτρων»- Τι απαντά στον Σόιμπλε

«Τα 4,5 δισ. που ζητά το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων.

Σε συνέντευξή του στο Kontra Channel, ο κ. Τζανακόπουλος στάθηκε στις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της διαπραγμάτευσης που είναι κομβικό. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Το ΔΝΤ επιμείνει σε παράλογες απαιτήσεις  για τη περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος της τάξης των 4,5 δις», είπε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε ο κ. Τζανακόπουλος, απάντησε ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών πρέπει να κάνει συστάσεις στο ΔΝΤ και όχι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό», για να  ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τις 9 Μάρτη. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει αφενός επειδή ζητούν 4,5 δις μέτρα αλλά και για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι στο Eurogroup της 26ης Γενάρη να ληφθεί μια απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα, με κομβική ημερομηνία την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου» επισήμανε.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και ανέφερε ότι είναι ανοικτή η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Είπε επίσης ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο επέμεινε ότι η διατήρηση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι αναποτελεσματική. 

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, είπε πως «δίνει διαπιστευτήρια στους δανειστές. Ζητά να πληρώσει κι άλλο λογαριασμό ο κόσμος» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει: «Να αποδεχτούμε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Να αφήσουμε στην άκρη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για μετά το πρόγραμμα; Αν αυτή είναι η θέση της θα πρέπει να βγει να την πει στον ελληνικό λαό». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο των εκλογών ξεκαθάρισε ότι  σε «περίπτωση που γίνουν εκλογές- ο μη γένοιτο-  και κερδίσει η ΝΔ θα υποστεί ο λαός σοκ και δέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι η καθημερινότητα δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, ότι έχουν γίνει βήματα και έχουν υπάρξει νίκες και πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top