Συντριπτική νίκη του κόμματος του Μακρόν στον α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας

Με την αποχή σε επίπεδα ρεκόρ

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχικό του κόμμα MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Σε έδρες (συνολικά 577) τα ποσοστά μεταφράζονται: Το REM από 415 έως 455, η Δεξιά από 70 έως 110, το Σοσιαλιστικό Κόμμα από 20 έως 30, η Αριστερά (Μελανσόν και ΚΚ) από 8 έως 18 και η Λεπέν από 3 έως 10 έδρες.

Η αποχή στον α' γύρο κινήθηκε στο 51%, όταν στον α' γύρο του 2012 ήταν πολύ κάτω από το 50%.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ευφορία στην κυβέρνηση, η οποία εκτίμησε ότι οι πολίτες ζητούν την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος.

Τα υπόλοιπα κόμματα στάθηκαν στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Ο Φρανσουά Μπαρουάν των Ρεπουμπλικάνων  εξέφρασε ανησυχία του για το φαινόμενο.

Η Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας δεν τα πήγε καθόλου καλά, τα έβαλε με το εκλογικό σύστημα (μονοεδρικές περιφέρειες σε δύο γύρους) που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ο επικεφαλής του Ζαν Κριστόφ Καμπαντελί δεν πέρασε καν στον β' γύρο. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι στη Βουλή δεν θα υπάρχει πλέον αντιπολίτευση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top