ΧΑΚΕΡΣ χτύπησαν νοσοκομεία και επιχειρήσεις σε Βρετανία και Ισπανία – «Χάνεις τα πάντα, αν δεν δώσεις ΛΥΤΡΑ»

Επίσημες ανακοινώσεις για να καθησυχάσουν τον κόσμο

Κυβερνοεπίθεση

Χάκερς χτύπησαν τα βρετανικά νοσοκομεία, αναγκάζοντας τα να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς. Αυτό ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Βρετανίας.

«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο twitter.

Επιθέσεις και στην ισπανική Telefonica

Εκτός από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, στο στόχαστρο των επιθέσεων φαίνεται πως βρέθηκε και ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica αλλά και πολλές ακόμα ισπανικές εταιρίες.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επιβεβαίωσε τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων, από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία μέχρι ο χρήστης να... καταβάλει λύτρα!

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται καθησυχαστικό: «Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις και δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών, ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου, ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών. Δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων».

Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware». Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows, κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρία που δεν θέλησε να κατονομαστεί, τονίζοντας πως ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές της», χωρίς όμως να επηρεαστούν οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρίας.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι οι υπεύθυνοι της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top