Tριχοτιλλομανία: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται

Η μανία του να τραβάμε διαρκώς τα μαλλιά μας

τριχοτιλλομανία

Ειδικά αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε σε καραντίνα και κοινωνική απομόνωση για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ίσως κάποιοι αισθανόμαστε μοναξιά, άγχος, φόβο, ακόμη και κατάθλιψη. Ενώ διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση, μιλάμε στο τηλέφωνο, ή όταν νιώθουμε βαριεστημένοι, μας πιάνει η μανία να τραβάμε τα μαλλιά μας και να παίζουμε με αυτά.

Πέντε λάθη που κάνεις δουλεύοντας από το σπίτι

Το να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του, άλλοτε συμβαίνει συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του έντονου στρες που βιώνουμε. Προκειμένου να αποφορτιστούμε από τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλεί μια κατάσταση, κάνουμε αυτή την πράξη. Μάλιστα, κάποια άτομα απολαμβάνουν την αίσθηση που τους προκαλεί η αφαίρεση των τριχών, με αποτέλεσμα να «εθίζονται» στη συμπεριφορά αυτή.

Συναισθηματική υπερφαγία- Πώς μπορούμε να τη φρενάρουμε

Η αόρατη αυτή ασθένεια έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις!

Η τριχοτιλλομανία είναι μια σοβαρή διαταραχή κατά την οποία κάποια άτομα τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες το τράβηγμα της τρίχας ξεκινά σε περιόδους άγχους, ή κατά τη διάρκεια ενός τραύματος ή άλλης συναισθηματικής διαταραχής. Υπάρχουν άτομα που κάθε φορά που έχουν κάτι σημαντικό να κάνουν ή γενικότερα αγχώνονται πολύ, τις ξεριζώνουν!

Καραντίνα: Θα είναι αφορμή για «restart» ή για «ctrl z»;

Το τράβηγμα τριχών από μόνο του δεν αποτελεί ένδειξη συναισθηματικής διαταραχής ή κακοποίησης, αλλά και δεν αποκλείει τέτοια προβλήματα. Η κατάθλιψη είναι πολύ συνήθης σε άτομα με «ΤΤΜ» και πάντα θα πρέπει να εξετάζεται από την αρχή της θεραπείας.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ατόμου γίνεται συχνά κατά τρόπο τελετουργικό. Το άτομο, δηλαδή, μπορεί να δείχνει μια έντονη ενασχόληση με τις τρίχες του σώματός του, παραδείγματος χάριν, μασώντας ή γλείφοντάς τες.

Εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, καθότι προσομοιάζει αρκετά με τους καταναγκασμούς. Το τράβηγμα της τρίχας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα δάχτυλα, είτε με κάποιο τσιμπιδάκι, ενώ συχνά ακολουθεί δάγκωμα ή και κατάποση της βγαλμένης τρίχας. 

Τι προκαλεί την τριχοτιλλομανία;
Τα ακριβή αίτια της τριχοτιλλομανίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Φαίνεται να σχετίζεται με μια σειρά βιολογικών (π.χ. σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οικογενειακό ιστορικό), αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων (βίωση αρνητικών συναισθημάτων, ανάγκη για θετική ενίσχυση).

Πότε εμφανίζεται
Η τριχοτιλλομανία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, αποτελεί δια βίου πρόβλημα, οι εκδηλώσεις του οποίου μπορεί, ωστόσο, να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. 

Επιπτώσεις της τριχοτιλλομανίας
Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από τριχοτιλλομανία δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά προσπαθούν να κρύψουν τα κενά από την απώλεια των τριχών με καπέλα ή μαντήλια, με ειδικό μακιγιάζ και φορώντας μακριά ρούχα.

Αυτό γιατί νιώθουν ντροπή και αμηχανία και προσπαθούν να κρύψουν την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς. Πολλές φορές μάλιστα νιώθουν απέχθεια για την εξωτερική τους συμπεριφορά και θεωρούν πως είναι αποκρουστικά για τους γύρω τους.

Τα άτομα που πάσχουν από τριχοτιλλομανία εκδηλώνουν ταυτόχρονα άγχος, κατάθλιψη και δυσκολία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Εκτός αυτού, το συνεχές τράβηγμα των τριχών μπορεί να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας και να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς και μολύνσεις.

Η τριχοτιλλομανία ηπίου βαθμού μπορεί να κατασταλεί απλά με συγκέντρωση, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις που η παρόρμηση που νιώθουν κάποια άτομα είναι τόσο ισχυρή, ώστε κάθε άλλη σκέψη να είναι σχεδόν αδύνατη.

Αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας

Η διάγνωση γίνεται από ψυχίατρο ή ψυχολόγο και η κύρια θεραπεία για την τριχοτιλλομανία είναι συνήθως η αντικατάσταση μιας κακής συνήθειας με κάτι άλλο που δεν είναι επιβλαβή.  Με την προσέγγιση αυτή, τα άτομα με τριχοτιλλομανία πρώτα μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να κάνουν κάτι άλλο, που δεν τους βλάπτει.

Αναλυτικά...

Η ψυχοθεραπεία με εγγεγραμμένους ψυχολόγους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκλεκτικά τα εργαλεία της ψυχολογίας αλλά και της ψυχοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας. Μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας εντοπίζονται οι αρνητικές σκέψεις που κυριαρχούν στο άτομο πριν από την εκδήλωση της δυσλειτουργικής αυτής συμπεριφοράς, αμφισβητείται η χρησιμότητα αυτών, ενώ γίνεται και προσπάθεια ελέγχου της παρόρμησης του ατόμου να τραβάει τις τρίχες του σώματός του ως μέσο ανακούφισης και εκτόνωσης του άγχους του. Στη συνέχεια, το άτομο εκπαιδεύεται σε άλλες τεχνικές χαλάρωσης, ενώ η δυσλειτουργική συμπεριφορά αντικαθίσταται από άλλες μη επιβλαβείς (π.χ. χρήση μαλακής μπάλας αντί-στρες τη στιγμή της παρόρμησης).

Συμπερασματικά, η τριχοτιλλομανία αποτελεί μια έντονη παρόρμηση αφαίρεσης τριχών από διάφορες περιοχές του σώματος, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως πολύ αυξημένα επίπεδα επιθυμίας για το άτομο. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας άμεσα.

Επιμέλεια: MylifeTeam

Πηγή: mylife.com.cy

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top