Immersive Θέατρο στο Άσυλο Ανιάτων: «ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»

'Ενα ταξίδι στην ασθένεια περπατώντας στους διαδρόμους του Ασύλου

Είναι η συνάντηση με την ασθένεια ένα ταξίδι; Ποιες μπορεί να είναι οι διαδρομές που διανύει κάποιος μέσα σ’ αυτό; Άραγε, το να βρεθεί κανείς σε έναν «Τόπο» ανοίκειο και αχαρτογράφητο είναι και μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη θέση του μέσα στον κόσμο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, που διερευνά η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος και η καλλιτεχνική διευθύντρια της, Χρύσα Διαμαντοπούλου, που μετά τη συνάντησή της με τον καρκίνο του μαστού, ονειρεύτηκε αυτή τη site-specific performance για να υμνήσει τη Ζωή. Η performance θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2023, στο Άσυλο Ανιάτων, με τίτλο «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια».

Πανοπλίες – Η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα

ΠασΠορτ θεατρική παράσταση στο άσυλο ανιάτων

Το Άσυλο Ανιάτων ιδρύθηκε Το 1972. Το άσυλο Ανιάτων έχει στόχο την περίθαλψη ασθενών οι οποίοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά!

Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, η επιζήσασα επιχειρεί με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή.

Καθηλωτικό θέατρο στο άσυλο ανιάτων

 Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος έρχεται να υμνήσει τη ζωή 

Μία work in progress performance που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 δωμάτια που μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές «συνομιλούν». To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την performance, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Το Άσυλο Ανιάτων λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1893

Το Άσυλο Ανιάτων 

Η κα. Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, μίλησε για τη συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα Μικρός Νότος αναφέροντας: «Η επιλογή του Ασύλου Ανιάτων ως χώρο διεξαγωγής της παράστασης «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς. Οι εγκαταστάσεις μας θα φιλοξενήσουν τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος και την καλλιτεχνική της διευθύντρια, κα. Χρύσα Διαμαντοπούλου, όπου θα να αναδείξουν τη συνάντηση του ανθρώπου με την ασθένεια και τις μεταμορφώσεις που συντελούνται σε αυτό το ταξίδι».
Η κα. Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει: «Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE

 Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά την ολική μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς», ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου.

Συντελεστές

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».

Σύλληψη ιδέας - Καλλιτεχνική επιμέλεια - Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης
Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη

Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος Γραφιστικός σχεδιασμός: LostyDesign Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Φωτογραφίες προώθησης: Άννα Ταγκάλου
Βοηθός παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Διαχείρισης Τραύματος: Λαμπρινή Σταμάτη Σύμβουλος δραματολογίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

TAYTOTHTA SITE SPECIFIC PERFORMANCE στο ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ στην Κυψέλη - Αγίας Ζώνης 39 (Γιαγλοπούλειος Πτέρυγα)
Παραστάσεις: 8, 9*, 10, 11, 21, 22, 23*, 25, 28, 29, 30* Απριλίου στις 9μμ (*Κυριακή στις 8μμ) & 5, 7*, 8, 12, 13 Μαΐου στις 9μμ (*Κυριακή στις 8μμ).

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» επιχορηγήθηκε & τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ

Η αφίσα του θεατρικού ΠασΠορτ μία αληθινή περιπέτεια

Αναλυτικά οι ημέρες & ώρες των παραστάσεων

Σάββατο 8/4 στις 9μμ,
Κυριακή 9/4 στις 8μμ,
Δευτέρα 10/4 στις 9μμ,
Τρίτη 11/4 στις 9μμ,
Παρασκευή 21/4 στις 9μμ,
Σάββατο 22/4 στις 9μμ, στις 6.30μμ θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό*
Κυριακή 23/4 στις 8μμ,
Τρίτη 25/4 στις 9μμ,
Παρασκευή 28/4 στις 9μμ,
Σάββατο 29/4 στις 9μμ,
Κυριακή 30/4 στις 8μμ,
Παρασκευή 5/5 στις 9μμ,
Κυριακή 7/5 στις 8μμ,
Δευτέρα 8/5 στις 9μμ,
Παρασκευή 12/5 στις 9μμ
& Σάββατο 13/5 στις 9μμ

Λίγα λόγια για το Άσυλο Ανιάτων

Είναι το πρώτο φιλανθρωπικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1893 χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση. Το 1972, ίδρυσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ), που εδρεύει στην Κυψέλη με στόχο την περίθαλψη ασθενών οι οποίοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες, παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η δομή αυτή αποτελεί πρότυπο για την δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα στον τόπο μας, προσφέρει στους ασθενείς 24ωρη υποστήριξη και απασχολεί 110 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων (ιατρούς, φυσίατρους, φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμους, εργασιοθεραπευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.)

Σκοπός του είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνανθρώπων μας που πάσχουν από κινητική αναπηρία (επίκτητη ή κληρονομική). Στο σύνολο των 130 χρόνων λειτουργίας του, έχει φροντίσει και περιθάλψει με στοργή περίπου 8.000 περιθαλπόμενους.

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, έχοντας θέσει στον πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας για το 2021-23 την έννοια του τραύματος – ψυχικού και σωματικού- υλοποιεί παραστάσεις και πρωτότυπες δράσεις που απευθύνονται σε κοινό από 16 ετών και πάνω. Μετά την επιτυχία της παράστασης «FRIDA 2.0, μια παράσταση - γιορτή για το σώμα, τον πόνο, τη χαρά, τη ζωή», εμπνευσμένης από τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Frida Kahlo στο θέατρο Arroyo (Απρίλιος 2022) και στο ιστορικό Θεσσαλικό Θέατρο (Μάιος 2022), η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ – ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top