Ο Νίκος Μερτζάνος έκανε τον χωρισμό του τραγούδι

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής άνοιξε την καρδιά του στο star.gr

Ακούστε το νέο του βιωματικό τραούδι με τίτλο: «Στο Ίδιο Μου Το Ψέμα»

Ο Νίκος Μερτζάνος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές και δημιουργούς της νεότερης γενιάς, έχοντας στο ενεργητικό του επιτυχημένα τραγούδια και εμφανίσεις, αλλά και συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Γιώτα Νέγκα.

Ανοίγοντας την καρδιά του στο star.gr, ο Νίκος Μερτζάνος κάνει αποκαλύψεις! Μεταξύ άλλων, εξομολογείται ότι το νέο του τραγούδι αφορά τον πρόσφατο χωρισμό του, μιλά για το κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου album που ετοιμάζει με τον Νίκο Μωραΐτη, τις προτάσεις που του έχουν κάνει από talent shows, αλλά και αυτό που τον απωθεί από τα social media.

Ο Νίκος Μερτζάνος άνοιξε την καρδιά του στο star.gr


Σε συναντάμε λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου σου τραγουδιού «Στο Ίδιο Μου Το Ψέμα». Μίλησέ μου γι’ αυτό και το κινηματογραφικό music video που το συνοδεύει.

Το νέο μου τραγούδι κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Panik Oxygen και χαίρομαι που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και λαμβάνω θετικά μηνύματα. Το video, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Χατζηγεωργίου και Ντένια Ψυλλιά, ήταν όλο μια ιδέα και ένα όραμα του Λευτέρη Ραμπαζή, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βγει αυτό το άρτιο, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα. Σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να υπάρχει μια ιστορία σε ένα adult και cinematic concept που να μη φοβόμαστε να τσαλακωθούν οι ήρωες. Αποφύγαμε δηλαδή μια στυλιζαρισμένη τελειότητα. Φυσικά δούλεψε πάρα πολύς κόσμος και τους ευχαριστώ πολύ απ’ την καρδιά μου.
 
Μέσα από το τραγούδι σου «ζωντανεύει» μία ερωτική ιστορία. Τι ρόλο έχει ο έρωτας στη δική σου ζωή; Έχεις πέσει στα πατώματα για έναν έρωτα και ποιο είναι το πιο «ακραίο» πράγμα που έχεις κάνει εξ’ αιτίας του;

Αυτό το κομμάτι είναι καθαρά βιωματικό. Γράφτηκε για έναν χωρισμό σε περίπτωση που συνέβαινε και τελικά συνέβη λίγο πριν κυκλοφορήσει. Ήταν ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή αλλιώς «η καρδιά καταλαβαίνει πριν καταλάβει το μυαλό». Ο έρωτας για μένα είναι από τα σημαντικότερα θέματα στη ζωή μου. Φυσικά και έχω πέσει. Ποιος δεν έχει πέσει στα πατώματα; Όσο κι αν σου φανεί περίεργο, καταλήγω να σου πω πως το πιο τρελό που έχω κάνει εν τέλει, είναι να αγαπήσω ανιδιοτελώς και να αφήσω ελεύθερο το άτομο που έχω δίπλα μου να φύγει. Έχει μια σπάνια μοναδικότητα να συρρικνώσεις το «εγώ» σου για κάποιον άλλο. Είναι ένα είδος «αντίστροφου έρωτα».

To  νέο του τραγούδι με τίτλο Το ίδιο μου το ψέμα αφορά τον πρόσφατο χωρισμό του/ φωτογραφία  Panos Giannakopoulos

To  νέο του τραγούδι με τίτλο «Στο Ίδιο Μου Το Ψέμα» αφορά τον πρόσφατο χωρισμό του/ φωτογραφία  Panos Giannakopoulos
 
 

 Συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής… Τελικά, ποιος είναι ο Νίκος Μερτζάνος καλλιτεχνικά και ποια από τις ιδιότητες αυτές τον εκφράζει καλύτερα;

Πιστεύω όλα αυτά μαζί. Η κάθε ιδιότητα συνδέεται και με κάποιο άλλο κομμάτι μου. Τα χρειάζομαι και τα τρία για να είμαι όσο καλός γίνεται στο καθένα ξεχωριστά
 

Στα 25 σου ερμήνευσαν τραγούδια σου δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Κότσιρας. Πώς ένιωσες γι’ αυτό;

Τεράστια χαρά και τιμή. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Είναι κάπως σαν να σου δίνουν την «έγκριση» τους, οι ειδικοί του είδους. Τα συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρεις δε, ήρθαν σε μια περίοδο που σκεφτόμουν να αλλάξω τελείως αντικείμενο, αλλά τελικά η ζωή είχε άλλα σχέδια.
 
 Θεωρείς πως το να συνεργάζεσαι από τα πρώτα σου βήματα στη μουσική με καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς είναι ευλογία ή έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι ακόμα περισσότερη και μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους;

Η αλήθεια είναι πως όταν η ζωή σου δίνει πολλά, σου ζητάει κιόλας. Κάπως έτσι τα βλέπω. Κερδίζει όμως η πλευρά της ανταμοιβής της προσπάθειας και των κόπων σου.
 
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι σταθερά με έναν από τους σπουδαιότερους στιχουργούς της γενιάς του, τον Νίκο Μωραΐτη, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, γράψατε και το πιο πρόσφατο album της Γιώτας Νέγκα, «Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις». Μίλησέ μου και γι’ αυτή τη συνεργασία.

Ήταν μια υπέροχη συνεργασία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είναι το πρώτο μου άλμπουμ που υπογράφω εξ ολοκλήρου εγώ ως συνθέτης. Ειλικρινά θα φανώ πολύ κλισέ αλλά νιώθω ευλογημένος που ήρθε στη ζωή μου ο Μωραΐτης και έφερε ένα κύμα καλών πραγμάτων. Ένα από αυτά και εξαιρετικά σημαντικό ήταν η Γιώτα. Την άκουγα και τη θαύμαζα πάρα πολλά χρόνια και ουδέποτε φανταζόμουν ότι θα έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί της και σε τέτοιο επίπεδο.

Νίκος Μερτζάνος
 
 Μετρώντας τόσες σπουδαίες συνεργασίες, ποια θα ήθελες να είναι η επόμενή σου;

Προσπαθώ να μην αγκιστρώνομαι από πολύ μεγάλες βλέψεις, για να μην δημιουργείται μια προσδοκία ψυχοφθόρα. Παρόλαυτα επιθυμούσα βαθύτατα μια συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα σε δισκογραφικό επίπεδο και τελικά θα γίνει όπως φαίνεται. Μέχρις στιγμή η συνεργασία μας είχε να κάνει με την επανεκτέλεση του, στο τραγούδι «Κάτι Ελλάδες», που πρωτοείχε πει η Δάφνη Λέμπερου.
 

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, θα έλεγε κανείς πως ανήκεις στο έντεχνο ρεπερτόριο. Εσύ σε ποιο μουσικό είδος θα έβαζες τον εαυτό σου;

Ξέρεις είναι λίγο περίεργο. Από την έντεχνη ματιά, ως ερμηνευτής ανήκω στο πιο εμπορικό (βλέπε «Στάσου Λίγο» και «Στο ίδιο μου το ψέμα»). Από την πλευρά του «εμπορικού» πάλι, ανήκω στο έντεχνο - ποπ. Νομίζω κάνω μια εκούσια ακροβασία ανάμεσα στα δύο γιατί δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος διαχωρισμός που μπορεί να γίνει θεωρητικά, χωρίς πολλές παραμέτρους να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.
 
Πολλοί νέοι καλλιτέχνες επιλέγουν τη συμμετοχή σε κάποιοι talent show προκειμένου να μπουν στη μουσική βιομηχανία. Πως αξιολογείς αυτή την επιλογή; Θεωρείς ότι όντως βοηθά έναν νέο καλλιτέχνη ή η παρουσία τους περιορίζεται χρονικά από την παραμονή τους στο show; Εσύ θα συμμετείχες σε κάποιο και τι θα συμβούλευες έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, είτε ως δημιουργός, είτε ως ερμηνευτής;

Η αλήθεια είναι πως παρότι μου έχει προταθεί αρκετές φορές να πάω σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, δεν το έχω κάνει. Αν ήμουν στο εξωτερικό που η αγορά είναι μεγαλύτερη και η δισκογραφία μπορεί να εμπεριέχει περισσότερα άτομα και να τα «τρέξει», μπορεί να το έκανα. Δεν νομίζω ότι μου ταιριάζει κάτι τέτοιο καλλιτεχνικά και ψυχολογικά. Εγώ ως παιδί του youtube, θα πρότεινα σε έναν νέο να προσπαθήσει με ό,τι όπλα έχει και πιστεύω πως αν είναι κάτι να συμβεί, θα συμβεί. Δεν το λέω μοιρολατρικά, αλλά περισσότερο ως μια οπτική σχετικά με τη φυσική ροή των πραγμάτων.
 
Ο καλλιτεχνικός χώρος ήταν από εκείνους που έκλεισαν πρώτοι και άνοιξαν τελευταίοι λόγω της πανδημίας. Πώς σ’ επηρέασε αυτή η κατάσταση, τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως καλλιτέχνη;
 
Σίγουρα είναι μία από τις χειρότερες περιόδους για τον καλλιτεχνικό κλάδο , αν όχι η χειρότερη. Θεωρώ πως τη «μεγάλη εικόνα» της καταστροφής θα τη δούμε μεσοπρόθεσμα. Εμένα προσωπικά δεν με επηρέασε τόσο καλλιτεχνικά, αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο τόσος χρόνος με «εσένα», μέσα στην καραντίνα, σε βάζει σε έναν διάλογο με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αλλάζουν οι ισορροπίες της ζωής σου και προς το καλό και προς το κακό.

Ο Νίκος Μερτζάνος παραδέχτηκε πως έχει πέσει στα πατώματα για έναν έρωτα/φωτογραφία Panos Giannakopoulos

Ο Νίκος Μερτζάνος παραδέχτηκε πως έχει πέσει στα πατώματα για έναν έρωτα/φωτογραφία Panos Giannakopoulos

Εκτός από την κυκλοφορία του νέου σου τραγουδιού, τι άλλο περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σου επαγγελματικά σχέδια;

Όπως ανέφερα λίγο πριν, σιγά σιγά μπαίνουμε στούντιο με τον Γιώργο Νταλάρα για έναν δίσκο κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου σε μουσική δική μου και στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Απερίγραπτη χαρά κι ανυπομονησία!
 
Ποιος είναι ο Νίκος Μερτζάνος όταν «σβήνουν τα φώτα»; Τι κάνεις στην καθημερινότητά σου; Τι σου αρέσει και τι σε απωθεί;

Κάνω τα πιο απλά πράγματα γιατί αυτά έχω ανάγκη τώρα. Βγαίνω με φίλους, πηγαίνω θέατρο, οργανώνω βραδιές Netflix και άλλα κοινότυπα. Αυτό που με απωθεί είναι η υποκρισία και η ανθρωποφαγία στα social media, όπου «κουνάνε το δάχτυλο» πολλοί και πολύ.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top