Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Σε έξι κατηγορίες θα χωρίζονται οι λίστες - Πώς θα λειτουργούν

Από 300 ευρώ έως 2.000 θα πληρώνουν οι πολίτες τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ που ξεκινούν από 1η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δε χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

«Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δε λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε έναν μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου», επεσήμανε και πρόσθεσε: 

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δε νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε», επεσήμανε.

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα χωρίζονται οι λίστες και πόσο θα κοστίζουν

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. 

Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ

Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία

Τα χρήματα που θα πληρώνουν οι πολίτες θα μοιράζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. 

Για παράδειγμα, για μία μεγάλη επέμβαση (π.χ. χολοκυστεκτομή), ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

Απογευματινά χειρουργεία: «Ταβάνι» από 300 - 2.000 ευρώ για έξι κατηγορίες επεμβάσεων

Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχουν έξι κατηγορίες επεμβάσεων που είναι σε μεγάλη αναμονή και για τις οποίες θα υπάρχει «ταβάνι» στο κόστος για τον πολίτη.

Αυτές είναι: 

  • Καταρράκτης
  • Αρθροπλαστική γόνατος
  • Χολή 
  • Αρθροπλαστική ισχύου
  • Κήλη
  • Αμυγδαλές

Απογευματινά χειρουργεία: Οι τιμές σε έξι βασικά χειρουργεία

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα λειτουργεί η λίστα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. 

«Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

Η λίστα χειρουργείων είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top